Etelä-Karjalan museossa pohditaan maakunnan syntyä

Etelä-Karjalan museossa pidetään 10.2. Milloin Etelä-Karjala syntyi-seminaari. Janne Koivisto

toimitus

Etelä-Karjalan maakuntahistoriaan liittyvä Milloin Etelä-Karjala syntyi-seminaari pidetään Etelä-Karjalan museossa lauantaina 10.2. Tilaisuus alkaa klo 14 ja sinne on vapaa pääsy. Puhujina ovat FT Ville Kivimäki ja FT Marko Tikka Tampereen yliopistosta. Molemmat kirjoittavat maakuntahistorian toiseen osaan, joka valmistuu vuonna 2019. Marko Tikka puhuu aiheesta Syntyikö Etelä-Karjala jo 1930-luvulla? ja Ville Kivimäki puhuu otsikolla Sodan synnyttämä maakunta. Huomioita ja kysymyksiä sota- ja jälleenrakennusajasta Etelä-Karjalassa.

Etelä-Karjalan maakuntahistorian toteuttaminen käynnistettiin marraskuussa 2015 Etelä-Karjalan maakuntahallituksen päätöksellä. Hanketta toteutetaan dosentti, FT Jyrki Paaskosken tekemän suunnitelman mukaisesti ja hän toimii Etelä-Karjalan historian päätoimittajana. Teosparin ensimmäinen osa valmistuu marraskuussa 2018 ja toinen vuotta myöhemmin. Tutkimuksen lähtökohtana ovat uutta luovat ja tuoreet tutkimusnäkökulmat. Ne haastavat vanhaa historiakuvaa ja periodisointia sekä johtavat parhaimmillaan uusiin tulkintoihin, joilla on yleisempää historiatieteellistä merkitystä. Kullekin ajanjaksolle on valittu sellaiset tutkijat, jotka pystyvät käsittelemään laajasti ajanjaksonsa yleisiä ja erityisiä ilmiöitä. Valtaosalla tutkijoista on ennestään kytköksiä maakuntaan joko kotiseutuna, tutkimuskohteena tai muiden työtehtävien kautta.

Etelä-Karjalan maakunnallinen identiteetti ja sen muodostumiseen johtaneet prosessit ovat erittäin kiinnostava tutkimusaihe. Maakunta oli pitkään Viipurin vaikutuspiirissä, mutta toisen maailmansodan seurauksena syntynyt uusi valtakunnan raja katkaisi nämä siteet. Tämän seurauksena Etelä-Karjalan maakunnallinen identiteetti joutui murrokseen ja muuttui. Etelä-Karjala on ollut vuosisatojen ajan rajamaa, jonka kautta sodat ja sotajoukot ovat kulkeneet. Toisaalta rajaseutu on ollut aina kulttuuristen kohtaamisten ja vuorovaikutuksen alue, mikä näkyy Etelä-Karjalan historiassa ja Etelä-Karjalassa edelleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu