Somen supertähdet ovat tietämättömiä maineestaan

Tuija Horttanainen

Eteläkarjalaiset somekoirat Kyösti ja Hilppa ovat saavuttaneet Facebookissa valtavan suosion. Koirat ”puhuvat” Etelä-Karjalan murretta, ja päivitykset ovat suurelta osin varsin humoristisia, ajoittain sarkastisiakin.

Koirien kommelluksia ja arjen sattumuksia päivittää fanien iloksi heidän omistajansa, eli Äiti Lähes 80000 seuraajan määrä tuntuu hämmentävältä.

–Välillä on vaikea ymmärtää, miten tässä näin kävi. Tarkoitus ei ollut tehdä mitään suurta ja suosittua, vaan pistää pystyyn sivu, jonne voin spämmätä koirien kuvia tekstejä, kun niitä mieleen putkahtaa.

–Kaikki tämä tuntuu kuitenkin hienolta. Saan paljon iloa siitä, että saadaan piristettyä jonkun toisen päivää.

Kyösti-sivun ylläpito alkoi vuonna 2014. Alussa päivitykset koskivat vain Kyöstiä, mutta sittemmin taloon tuli myös Hilppa.

Kuten todettu, faneja on tällä hetkellä paljon, ja he odottavat koko ajan Kyöstin ja Hilpan uusia kuulumisia.

–Haluaisin sanoa, että paineita ei tule, mutta on myönnettävä, että välillä iskee pieni aivojumi, että mitähän tänään keksisi. Minulla ei ole mitään valmista odottamassa, vaan päivitykset syntyvät silloin, kun meillä tapahtuu jotakin.

Ennakkoon on vaikea tietää, mikä päivitys nousee huippusuosituksi.

Kommenttien ja tykkäysten perusteella yksi suosituimmista on päivitys, jossa Kyösti toivottaa omalla tavallaan hyvää joulua.

–Joulukuvassa on teksti ”Joulu on antamisen aikaa, ni anna miu olla”.

Viime vuoden lopulla koko kuvio nousi uudelle tasolle, kun Kyöstiltä julkaistiin joulun alla sekä kirja että kalenteri. Fitra Kustantamon toimittaja/tuottaja Heidi Holmavuo kertoo seuranneensa Kyöstiä sosiaalisessa mediassa jo kauan.

–Pohdin kustantamon toimitusjohtajalle ääneen, että haluaisin toimittaa kirjan Kyöstin elämänviisauksista. Aika pian olimmekin jo kirjoitustyön äärellä.

–Nartut, liikunta, työt, ruoka ja lepo ovat Asioita elämästä -kirjan kantavia teemoja. Kirja rakennettiin hyvän mielen kirjaksi, ja sellaisena ihmiset ovat sen löytäneet.

–Pallottelimme kirja ja kalenteri -projektia todella pitkään. Kun koin, että meistä pidetään tämän osalta hyvää huolta, suostuin. Eikä kaduta! Tämä on ollut todella hauska projekti, Äiti kertoo.

Muitakin fanituotteita pyydetään jatkuvasti, ja niitä onkin luvassa.

–Niistä tiedotamme, kun prosessi on hieman pidemmällä, Holmavuo lupaa.

Vaikka Kyöstiä ja Hilppaa voi hyvällä syyllä kutsua somen supertähdiksi, koirat itse ovat maineestaan autuaan tietämättömiä. Tämä on yksi syy siihen, että koko kolmikko haluaa pysyä anonyymeinä.

–Täällä on takana ihan tavallinen nainen, mitä nyt vähän introvertti. Haluan pystyä kulkemaan lenkeillä ja kaupungilla niin rauhassa kuin mahdollista.

Äiti arvelee, että samaa koiratkin toivoisivat– jos osaisivat oikeasti puhua.

–Kyösti on hyvin oman laumansa koira, eikä se kaipaa huomiota vierailta ihmisiltä. Hilppa pitää kaikista, mitä nyt saattaa alkuun vähän puhkua. Hilppa on edelleen vahvasti koulutuksen alla, ja tähänkin toivoisin rauhaa ja tilaa.

Fanit voivat kuitenkin olla huoletta myös jatkossa, sillä sivun ylläpito jatkuu edelleen.

–Niin kauan kun saan tästä enemmän hyvää mieltä kuin harmia, niin jatketaan. Ehdottomasti.

Ketkä?

Kyösti, 5-vuotias, amerikanbulldoggi

Hilppa, pian 3-vuotias, sekarotuinen

Kommentoi

Palvelut