Presidentti Niinistö vetosi pitämään huolta häviäjistä – "Ihmisten rinnalla pitää seisoa myös hädän hetkellä"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Johanna Erjonsalo / Arkisto

Mikko Välimaa

Tasavallan presidentiksi sunnuntaina valittuSauli Niinistö korosti virkaanastujaispuheessaankansan yhtenäisyyttä, keskinäistä luottamustaja toisista välittämisen teemoja.

Erityisesti Niinistö otti esille heidät, jotka eivät ole yhteiskunnassa voittajia.Hän korosti, ettäSuomen presidentin pitää ollakoko maan ja koko kansan presidentti.

–Lainasin tällä samalla paikalla kuusi vuotta sitten erään ystäväni sanoja, joiden mukaan 'presidentti ei voi solahtaa siihen elämänpiiriin, jossa tapaa vain voittajia. Eivät voittajat niinkään presidenttiä tarvitse. Presidentin pitää osata seisoa ihmisen rinnalla myös hädän ja häviön hetkellä', Niinistö sanoi puhuessaan eduskunnassa torstaina.

Suomalaisia presidentti kehotti pitämään kiinni eheydestä ja vakaudesta, mikä onnistuu luottamalla toinen toisiin.

Hän nosti jälleen esille sen, ettäetenkin moni nuori jää hyvinvoinnista paitsi.

–Viisainkaan päättäjä ei pysty yksin ymmärtämään saatikka ratkaisemaan ongelmia. Siksi nuorten osalta tarvitsemme myös vinkkejä ja neuvoja juuri heiltä itseltään. Toiveeni on: Puhukaa, kertokaa. Me kuuntelemme ja meidän on toimittava.

Samalla tavoin Niinistö otti esille yksinäisyyden.

–Yksinäisyys on vakavana pidetyn kansan vakava kansantauti. Se seuraa monia, kaiken ikäisiä niin nuoria kuin vanhempia. Jokainen on tässäkin tekijä: Pieni ele voi olla huomattavasti kokoaan suurempi – Ikääntyneemmän ihmisen tervehtiminen kauppamatkalla tai nuoren pyytäminen mukaan pihapeleihin. Ei ole niin pientä tekoa, että se kannattaisi jättää tekemättä. Ei ole niin kaunista sanaa, että se kannattaisi jättää sanomatta.