Hajusteettomat kampaamot yleistyvät Etelä-Karjalassa

Parturikampaajat Annika Asikainen ja Noora Pekkinen alkavat pitää Joutsenossa hajusteettomia päiviä kerran viikossa maanantaisin. Mari-Anna Rossi

Mari-Anna Rossi

Tuoksuherkkyys vaikuttaa merkittävästi noin puolen miljoonan suomalaisen elämään. Pahimmillaan tuoksuyliherkkyys eristää oireilevan kotiinsa, ja esimerkiksi kampaamokäynnit voivat olla haave vain.

Nyt tuoksuyliherkille löytyy kuitenkin omat kampaamonsa, joissa hajusteettomien tuotteiden lisäksi kiinnitetään erityishuomiota ilman puhtauteen.

Joutsenossa parturi-kampaamo Annika aloitti hajusteettomien päivien pitämisen maanantaina. Hajusteettomia päiviä on aluksi tarjolla kerran viikossa maanantaisin, mutta tarpeen mukaan hajusteettomia päiviä aletaan pitää myös tiistaisin.

– Hajusteettomia kampaamoita ei tällä seudulla juurikaan ole, joten päätimme tarjota kivan kampaamokokemuksen myös tuoksuyliherkille tai heille, jotka eivät muuten vain pidä tuoksuista, kertoo vuokratuolilla toimiva parturi-kampaaja Noora Pekkinen

Hajusteettomien kampaamotuotteiden lisäksi parturi-kampaamo Annikassa wc:n saippuat ja muutkin tuotteet ovat hajusteettomia.

– Pesemme vaatteet hajusteettomilla aineilla, eikä itse käytetä mitään tuoksuja silloin, kun on hajusteeton päivä. Toivottavasti myös asiakkaat vähitellen oppivat tulemaan tuoksutta hajusteettomina päivinä tänne, sanoo yrittäjä Annika Asikainen

Asikainen on toiminut parturi-kampaajana jo 20 vuotta, mutta on välttynyt kampaajia yleisesti vaivaavilta kemikaaliyliherkkyyksiltä.

– Olen kuullut, että moni kampaaja kärsii iho-oireista ja esimerkiksi astmasta. Minulla on ollut hajusteettomia tuotteita käytössä jo viisi vuotta, joten täällä on muinakin päivinä aika vähän kemikaalituoksuja, Asikainen kertoo.

”Pahimmillaan tuoksuyliherkkyys eristää oireilevan kotiinsa.”

Imatralaisen Hiuspalvelu Atlantiksen yrittäjä Päivi Frosti on käyttänyt kampaamossaan kotimaisia, hajusteettomia aineita alusta asti, kohta yhdeksän vuoden ajan.

Hänellä valinta tuoksuttomiin tuotteisiin lähti sekä oman että asiakkaiden hyvinvoinnista.

– Tuoksuyliherkkiä on enenevissä määrin. Haluan omilla valinnoillani vaikuttaa siihen, että kemikaalikuormitusta tulisi ihmisille mahdollisimman vähän. Haluan kantaa vastuun myös työntekijöideni hyvinvoinnista, Frosti selvittää.

Hiuspalvelu Atlantiksessa on hajusteettomien tuotteiden lisäksi koneellinen ilmanvaihto, ilmanpuhdistimet sekä ilmaa puhdistavia viherkasveja. Työntekijät eivät tule töihin hajustettuna.

– Asiakkaat ovat arvostaneet tuoksuttomuutta. Meille on tärkeää hyvä hengitysilma, jossa on hyvä työskennellä ja palvella asiakkaita, Frosti sanoo.

Tuoksuyliherkkyys

Allergia-, iho- ja astmaliiton tutkimuksen mukaan suomalaisista noin joka kolmas oireilee ainakin joskus tuoksuista tai hajuista. Heistä vajaa kolmannes määriteltiin vahvasti tuoksuherkäksi.

Tavallisimpia oireita ovat nuha ja nenän kutina, päänsärky sekä silmäoireet. Muita oireita ovat pahoinvointi, yskä, hengenahdistus, kurkun karheus, iho-oireet ja huimaus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu