Aito, oikea on kostea ja mantelinen – Vertailimme runebergintortut

Keskimmäisellä lautasella testin voittaja, rouhea ja mantelinen Lidlin Deluxe-runebergintorttu. Sokerikuorrutteessa ei ole säästelty. Mari-Anna Rossi

Mari-Anna Rossi

Runoilija Johan Ludvig Runebergin syntymäpäivä 5. helmikuuta on liputuspäivä, ja olennaisena osana päivään kuuluvat runebergintortut.

Toimitus maisteli viisi eri variaatiota ruokakauppojen hyllyiltä löytyvästä klassikkoleivoksesta, ja pisteytti ne asteikolla 4–10.

Pika-Pulla (2kpl / 3,78€): Kotitekoisen näköinen ja hillot vähän missä sattuu. Väri on vaalea. Koostumukseltaan torttu on liian kuiva ja mureneva. Parikkalalaisen leipomon torttu sisältää lukuisan joukon e-koodeja. Rusinat taikinassa eivät miellytä, ja hillossa maistuu vadelman sijaan kirsikka. Karvasmantelin maku peittää kaiken muun alleen.

Pisteet 6 ½.

Perheleipuri Salonen (2kpl / 3,59€ ): Rommilla kostutettu torttu on väriltään tumma ja koostumukseltaan kostea, pehmeä ja mehevä. Ulkonäkö on kaunis ja symmetrinen. Lisäaineiden määrä hirvittää. Maku on tasapainoinen, mutta vähän turhan makea ja teollinen.

Pisteet 8.

Toivosen Leipomo (2 kpl / 2, 99€): Kaunis, vaalean värinen torttu, voimakas kardemumman maku tekee tortusta pullamaisen. Pinta on hyvin kostea, mutta sisältä kuivahko. Maku on hieman valju, rommin tai arrakkipunssin makua on turha hakea. Sopivan kotitekoisen makuinen. Plussaa paikallisuudesta.

Pisteet 8 ½.

Kesämäen (2kpl / 4,18€): Kaunis, tumma, mehevän näköinen torttu, ehkäpä testin arvokkaimman näköinen. Sopivan kostea ja kestää silti hyvin läjässä. Maukas, ei liian makea, kardemumman maku hieman liian voimakas. Lappeenrantalaisen leipomon herkku.

Pisteet 9+.

Deluxe (2 kpl / 3,29€): Pienehkö, melko matala ja leikatessa kova, mutta maku yllättää positiivisesti. Suutuntuma on rouhea ja manteli rouskuu mukavasti. Ei kovin kostea, mutta mukavan mehevä. Testin ”oikeimman” makuinen runebergintorttu, melko makea, rommi voisi maistua hitusen enemmänkin. Vaikka kyseessä on Lidlin torttu, on se kuitenkin Suomessa leivottu.

Pisteet 9 ½.

Rosten (2kpl / 2,98€): Kooltaan testin suurin torttu, mehevä ja kostea koostumus. Sokerikuorrute sotkuinen. Maku on teollinen ja liian makea. Lisäaineita pitkä rivi. En ostaisi uudestaan.

Pisteet 7 —.

Runebergin- torttu

Runebergintorttu on mantelilla ja arrakkipunssilla tai rommilla maustettu lieriön muotoinen leivonnainen. Sen päällä on tavallisesti vadelmahilloa sokerikuorruterenkaan ympäröimänä.

Leivos on saanut nimensä Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin mukaan.

Leivoksen kehittäjä ei ollut yleisen luulon mukaan Runebergin vaimo Fredrika, vaan sen kehitti 1840-luvulla porvoolainen kondiittorimestari Lars Astenius, jolta leivokset ostettiin Runebergien kotiin.

Kommentoi

Palvelut