Poliisin tietoon tulleiden raiskausten määrä kasvoi viime vuonna reilusti verrattuna vuoteen 2016.
Raiskausrikoksia kirjattiin 1 272, mikä on 105 rikosta eli yhdeksän prosenttia enemmän edelliseen vuoteen verrattuna.
Raiskauksia tapahtui Suomessa viime vuonna yli sata kuukaudessa. Joka päivä raiskattiin kolme tai neljä ihmistä. Ja tässä ovat ainoastaan poliisin tietoon tulleet tapaukset.
Poliisitarkastaja Arto Hankilanoja uskoo, että yksi syy rikosten määrän kasvuun on se, että ilmoituskynnys on laskenut.
–Esimerkiksi metoo-kampanja on varmasti alentanut kynnystä lähteä kertomaan kipeästä asiasta, hän katsoo.
Hankilanoja uskoo, että lisääntynyt puhe seksuaalisesta ahdistelusta on alkanut tuoda esiin piilorikollisuutta.
–Se tulee pintaan niin, että yhdellä kertaa voi tulla esiin useita, jopa kymmeniä raiskauksia. Nyt puretaan monen uhrin kohdalla vuosien vyyhtiä.
Raiskausrikokset eivät siis enää ole pelkästään yksittäisiä tekoja.
Ilmoitusta tehdessä ja esitutkinnan aikana saatetaan kirjata jopa kymmeniä tekoja, jotka ovat tapahtuneet pidemmällä aikavälillä ennen ilmoituksen tekemistä. Tämän tyyppiset asiat ja kirjaukset vaikuttavat osaltaan tilastoihin.
Uhrin asema on parantunut aiempien vuosien häpeästä, Hankilanoja sanoo.
–Uhrin auttaminen on parantunut. Tukea ja apua saa nykyään. Sitä tarjoavat monet kansalaisjärjestöt sekä sosaali- ja terveyshuolto.
Seksuaalirikosten kokonaismäärä pysyi viime vuonna lähes edellisen vuoden tasolla.
Seksuaalirikoksissa rikoksesta epäillyn henkilöllisyys oli tiedossa 2 418 rikoksessa. Näistä ulkomaan kansalaisten lukumäärä oli 568 henkilöä eli reilu 23 prosenttia rikoksesta epäillyistä. Ulkomaan kansalaisten prosentuaalinen osuus tiedossa olevista epäillyistä rikoksen tekijöistä laski hiukan.
Raiskauksissa rikoksesta epäillyn henkilöllisyys oli tiedossa 994 rikoksessa. Ulkomaan kansalainen oli epäiltynä 285 rikoksessa eli lähes 29 prosentissa niistä raiskausrikoksista, joissa epäillyn tekijän henkilöllisyys on saatu selvitettyä.
Samanaikaisesti kun raiskausrikosten määrä ja selvitysaste nousivat, ulkomaan kansalaisten osuus niistä laski vähän yli viisi prosenttiyksikköä vuoteen 2016 verrattuna.
Seksuaalisesta ahdistelusta tehtiin ilmoituksia selvästi edellisvuotta vähemmän.
Poliisille seksuaalisesta ahdistelusta tehtyjen ilmoitusten määrä laski lähes 21 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna, eli 536 rikoksesta 425 rikokseen.
Rikoslain mukaan rangaistavaa seksuaalista ahdistelua on toisen koskettelu tavalla, joka on omiaan loukkaamaan toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Vuonna 2017 #metoo -kampanjan myötä seksuaalisesta häirinnästä keskusteltiin yhteiskunnassa runsaasti.
Rikostilastoihin tämä ei kuitenkaan heijastunut, kun jo todetusti seksuaalisesta häirinnästä tehdyt ilmoitukset laskivat.