Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Museonjohtaja kieltäytyy poistamasta klassikkoa – uskalias alastontaulu pysyy Ateneumissa

Ateneumin museonjohtaja Susanna Pettersson ottaa blogissaan kipakasti kantaa sen puolesta, että taidemuseoilla säilytettäisiin vapaus esittää muun muassa alastonkuvia, joita ei kaikkien silmille näytettäisi vaikkapa kaduilla tai muilla julkisilla paikoilla.

Pettersson ottaa yllättävän esimerkin Suomen kultakauden taiteesta. Hänen mukaansa yleisö kysyy aika ajoin, miksi Akseli Gallen-Kallelan maalaama Aino-taru saa olla Ateneumin seinällä.

– Kysyjät kokevat Väinämöisen törkeäksi ahdistelijaksi ja Ainokin on kuvattu alastomana. He myös ihmettelevät, että "eikö museota yhtään hävetä?", Pettersson paljastaa.

Ateneumin johtaja muistuttaa, että muun muassa The Metropolitan Museumof Artin seinältä on vaadittu poistettavaksi taidetta häveliäisyyden nimissä.

– Museoille ehdotellaan kaikenlaista: halutaan edustuksellisuutta ja tasapuolisuutta, mutta samaan aikaan penätään kirkasta näkemystä ja rohkeita valintoja. Yksi ja sama teos voi aiheuttaa paheksuntaa ja saada osakseen ihailua, Pettersson valaisee.

Hän myöntää, että ahdisteluun, seksuaalisuuteen ja alaikäisten alastomuuteen liittyvät aiheet ovat kuitenkin kuumentaneet kenttää siinä määrin, että nyt kokeneidenkin kuraattoreiden turnauskestävyys on koetuksella.

– Tämän hetken olennaisin kysymys onkin suhteellisuudentajun ja historiatietoisuuden säilyttäminen. #Metoo-kampanja esittää oikeita kysymyksiä, mutta niitä ei voi soveltaa takautuvasti teoksiin, jotka ovat oman aikansa ja syntyhetkensä ilmentymiä.

– Kun katsomme ja tulkitsemme näkemäämme, on tärkeää muistaa, että olemme ainoastaan yksi sukupolvien ketju taidetta tarkastelevien silmäparien joukossa.

Pettersson vakuuttaa, että Tizianit, Picassot ja Balthusit pysymään seinillä jatkossakin, samoin myös Aino-taru.

– Aino-taru kertoo taiteemme historiasta ja kalevalaisista kertomuksista. Mutta se voi myös auttaa ihmisiä käsittelemään ahdistelun kaltaista kipeää aihetta, Pettersson muistuttaa.

– Taiteen tehtävä on esittää kysymyksiä ja antaa ajattelemisen aihetta. Museoiden tehtävä on toimia esittämisen, puheen ja monimuotoisten tulkintojen areenoina. Ei ole oikeaa tai vääränlaista taidetta. On vain taidetta.