Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uudet seksitavat sairastuttavat etenkin nuoria miehiä – lääkäri varoittaa HS:ssa

Nielusyöpä yleistyy nopeasti Suomessa ja vastaavaa kehitystä on tapahtunut muissakin länsimaissa.

Syynä ovat todennäköisesti vapautuneet seksitavat ja papilloomavirus hpv, joka siirtyy suuseksissä sukuelimistä suun limakalvoille. Erityisesti tauti on yleistynyt nuorilla miehillä.

Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat, jonka haastattelema lääketieteen lisensiaatti Lauri Jouhi kertoo vuosittain todettujen nielusyöpätapausten määrän lähes kaksinkertaistuneen vuosina 2000–2009.

–Aiempi yhdysvaltalaistutkimus ennakoi, että jos yleistyminen jatkuu nykyistä vauhtia, nielusyövän esiintyvyys ohittaa kohdunkaulansyövän vuonna 2020, Jouhi kertoo.

Väitöstutkimuksessaan Jouhi selvitti, mikä nielusyöpää aiheuttaa, miten yleisesti sitä esiintyy Suomessa ja miten sitä kannattaisi hoitaa.

Vielä parikymmentä vuotta sitten nielusyöpä oli tyypillisesti iäkkäiden, tupakoivien ja runsaasti alkoholia käyttävien miesten sairaus.

Papilloomaviruksen aiheuttama nielusyöpä on Jouhin mukaan oikeastaan uusi, erillinen sairaus. Papilloomavirus hpv tarttuu suun limakalvoille tavallisimmin suuseksin kautta.

–Tarttuminen naiselta miehelle on todennäköisempää kuin mieheltä naiselle, Jouhi sanoo HS:ssa.

Yleensä virus häviää itsestään, mutta joskus infektio jää pysyväksi, mikä altistaa syövän kehittymiselle. Se voi viedä aikaa jopa 30 vuotta.

Seksitapojen muutos ei hänen mukaansa kuitenkaan selitä kaikkia infektioita.

–Lapsilla voidaan havaita merkkejä sairastetusta infektiosta ja hpv-virusta on tavattu jopa sikiöissä.

Suomessa 11–12 -vuotiaat tytöt ovat saaneet maksuttoman hpv-rokotuksen vuodesta 2013 alkaen.Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pohtii, pitäisikö hpv-rokotusohjelma laajentaa myös poikiin.Lauri Jouhin mukaan näin pitäisi tehdä, vaikka varmaa näyttöä rokotteen tehosta nielusyövän ehkäisemisessä ei vielä ole.