Harvoin nähtyjä lokikirjakuvituksia, kuvia saaristoarjesta... Tove Jansson -näyttely kesäksi Söderskärin majakkasaareen

Ensi kesänä on erityinen syy tehdä retki majakkasaarelle. Lotta Åberg

Tanja Kuisma

Viime vuonna avattu Tove ja meri -näyttely saa jatkoa Söderskärin majakkasaaressa ensi kesänä.

Näyttely tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden nähdä Tove Janssonin vähemmän tunnettuja alkuperäisteoksia merellisessä ympäristössä, samalla tukien hyväntekeväisyystyötä saariston hyväksi. Kesällä 2018 saareen pääse uudella reittiveneyhteydellä suoraan Helsingin Kauppatorilta.

Moomin Characters on yhdessä Söderskärin reittiveneliikennettä hoitavan sipoolais-porvoolaisen Söderskärin Majakka Oy:n kanssa päättänyt lahjoittaa kymmenen prosenttia näyttelyn kertyneistä ja tulevista tuotoista hyväntekeväisyyteen saariston hyväksi, vuosittain vaihtuvalle kohteelle.

Pellingin kotiseutuyhdistys saa viime kauden näyttelylahjoituksen vuodelta 2017 sillä perusteella, että yhdistys edistää saaristoympäristön elävöittämistä ja dokumentoi alueen paikallishistoriaa sekä hallinnoi Klovharun-saarta, jossa Tove Jansson vietti paljon aikaa aikuisiällä.

Harvoin nähdyt lokikirjakuvitukset esillä uniikissa meriympäristössä

Tove ja meri -näyttelyn myötä yleisö pääse ensimmäistä kertaa tutustumaan Toven nuoruudessaan kuvittamiin lokikirjoihin. Lokikirjat kuvaavat Toven ruotsalaisen Harald-enon purjehdusmatkoja Pohjoismaissa vuoteen 1944 asti.

150 vuotta vanhaan majakkaan ripustetussa näyttelyssä nähdään niin ikään kuvituksia Toven kirjasta Muumipappa ja meri sekä valokuvia Toven saaristoarjesta.

Söderskärin majakka jylhine kallioineen ja huimaavine näköaloineen on oivallinen ympäristö tutusta meri-elementtiin, joka oli Tove Janssonille elintärkeä niin yksityiselämässä kuin ammatillisena inspiraationa.

Majakkasaari sijaitsee Suomenlahden ulkosaaristossa reilun tunnin venematkan päässä Helsingistä itään. Luonnonsuojelualueeseen kuuluva saari on tärkeä merilintujen pesimispaikka, minkä takia saaressa on maihinnousukielto ajalla 1.5-31.7.

1.5. alkaen saareen on kuitenkin mahdollista tutustua Ympäristöministeriön poikkeusluvalla operoivalla reittiveneellä. Kesällä 2018 reittivene liikennöi uutta, Helsingin Kauppatorilta alkavaa reittiä. Reittiveneen muut lähtöpaikat sijaitsevat Helsingin Vuosaaressa ja Sipoon Kalkkirannassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu