Lappeenrannan urheilutalon peruskorjaus alkaa kesäkuussa – Urakkakilpailu käynnissä

Lappeenrannan uimahalli-urheilutalo sijaitsee keskustan tuntumassa Armilankadun ja Pohjolankadun välissä. Se yhdistyy Lappeenrannan uimahalliin yhdyskäytävällä. Lappeenrannan kaupunki

toimitus

Vuonna 1983 valmistuneen Lappeenrannan urheilutalon peruskorjauksen ja laajennuksen urakkakilpailu on parhaillaan käynnissä. Kustannusarvioltaan 13,4 miljoonan urakka on tämänhetkisistä kaupungin peruskorjaushankkeista mittavin, ja sille on haettu miljoona euroa valtionavustusta.

Lappeenrannan keskustan tuntumassa sijaitsevat uimahalli, keilahalli ja urheilutalo muodostavat Lappeenrannan suurimman ja monipuolisimman sisäliikuntatilakokonaisuuden. Keilahalli-urheilutalolla on noin 250 000 käyntikertaa ja uimahallissa noin 150 000 käyntikertaa vuodessa. Päivittäin liikuntapalveluja käyttävät myös vieressä sijaitsevat koulut ja ammattiopisto.

Toimitilajohtaja Katri Tolvanen Lappeenrannan Toimitilat Oy:stä kertoo, että käynnissä olevassa, maaliskuulle kestävässä urakkakilpailussa on pääurakan lisäksi lukuisia osaurakoita, joiden toivotaan kiinnostavan paikallisia yrityksiä ja tarjoavan työtilaisuuksia eteläkarjalaisille rakennusalan ammattilaisille.

Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa 4.6. Korjaustyöt tehdään kahdessa vaiheessa: ensimmäinen korjausvaihe käsittää keilahallin, voimistelusalin, lajiharjoittelutilat ja toimistot, toinen vaihe palloiluhallin katsomoineen, sosiaalitiloineen ja varastoineen sekä yleisurheilu- ja ampumaradan.

Ensimmäisen korjausvaiheen tilat avautuvat käyttäjille huhtikuun lopulla 2019 ja toisen vaiheen tilat joulukuun alussa 2019.

Katri Tolvanen kertoo, että peruskorjaushankkeen vaiheistamisella pyritään siihen, että hankkeesta aiheutuisi mahdollisimman lyhyitä käyttökatkoksia eri lajien harjoittelulle ja palloiluhallin käytölle. Osalle lajeista on luvassa väistötiloja.

Lappeenrannan kaupungin liikuntatoimenjohtaja Ilkka Oksmanin mukaan ensimmäisen peruskorjausvaiheen aikana painille, judolle, painonnostolle, nyrkkeilylle ja voimistelusalin toiminnoille etsitään korvaavat väistötilat. Sisäsoututilan käyttäjille tarjotaan harjoittelutilaa sisäsoutuergometreillä muista liikuntatiloista. Keilailulle korvaavia tiloja on esimerkiksi Rauhan kylpylässä ja Imatralla.

Uimahalli-urheilutalo-kiinteistön toiminta on kokonaan pysähdyksissä 7.7. – 2.9.2018 ja 1.7. – 31.7.2019. Uimahalli palvelee normaalisti, mutta tulevana kesänä käyttökatko on tavallista pidempi. Uimahallin aukioloajat tarkentuvat kevään aikana ja ne ilmoitetaan kaupungin verkkosivujen liikuntatoimen palvelusivuilla.

Kokonaisuutena uimahallin ja urheilutalon laajuus on 11 500 kerrosneliötä, josta peruskorjaus ja laajennus koskee 8700 kerrosneliön alaa. Uimahallin peruskorjaus valmistui vuonna 2000, mutta sen talotekniikka korjataan myöhemmin.

Varsinaiset urheilutalon kokoa ulospäin kasvattavat laajennukset tehdään voimistelusaliin ja palloiluhallin varastoihin. Muilta osin on kyse peruskorjauksesta, jonka tavoitteena on rakennuksen käyttömukavuuden lisääminen ja energiatehokkuus.

Talotekniikkaa uudistamalla energialuokka puolittuu nykyisestä E-luokasta B:ksi. Katoille asennetaan yli 600 neliömetriä aurinkopaneeleita, jotka tuottavat osan talon tarvitsemasta sähköstä. Lämmön talteenottoa tehostetaan uudella ilmanvaihtotekniikalla.

Neljään osalohkoon jaettavan palloiluhallin jokaiselle lohkolle rakennetaan oma varastotila lajikohtaisten varusteiden säilyttämistä varten. Nykyiset varastot on koettu ahtaiksi ja epäkäytännöllisiksi. Voimistelusalia puolestaan laajennetaan niin, että varsinaiseen voimisteluun käytettävä tila laajenee.

Palloiluhallin varastoa laajennetaan 240 neliöllä ja voimistelusalia 190 neliöllä. Palloiluhallin katsomoon asennetaan nykyisten penkkirivistöjen tilalle yksittäispenkit. Sisääntulot säilyvät entisenlaisina, mutta informaatio- ja kassapalvelut keskitetään uimahallin aulaan.

Talossa ei 35-vuotisen historiansa aikana ole tehty laajamittaisia korjauksia. Nyt tehtävät uudistukset parantavat oleellisesti palloiluhallitilojen käyttöä urheilun ohella myös esimerkiksi messujen, konserttien, näyttelyiden, nuorisotapahtumien ja laulujuhlatilaisuuksien areenana.

Peruskorjauksen ja laajennuksen alustava kustannusarvio on noin 13,4 miljoona euroa. Kustannukset täsmentyvät tarjouskilpailun ratkettua.

Toimitilajohtaja Katri Tolvanen täsmentää, että hanke kilpailutetaan jaettuna urakkana.

Rakennusteknisten töiden urakoitsija toimii pääurakoitsijana ja lainsäädännön tarkoittamana päätoteuttajana. Sivu-urakat toteutetaan pääurakoitsijalle alistettuina sivu-urakoina. Sivu-urakoina kilpailutetaan sähkö-, putki-, sammutusjärjestelmä- ja ilmanvaihtourakka, joka sisältää myös rakennusautomaatiourakan. Lisäksi hankkeeseen kuuluu koko joukko tilaajan hankintoja ja erillisurakoita.

Rakennusurakan osalta tarjousten jättöaika on 12.3.2018 mennessä ja sivu-urakoiden osalta 1.3.2018 mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu