Saimaalle tulossa massiivinen saunalautta

Lappeenrantaan tuleva saunalautta rakentuu tällä hetkellä aivan Saimaan rannalla. Siitä se on rakentaja Teemu Virtasen mukaan helposti siirrettävissä järveen. Ari Toivonen

ari.toivonen@media.fi

Imatralle valmistui suurikokoinen saunalautta kesäksi 2016. Lappeenrannasta vastaava lautta on tähän saakka puuttunut.

Ensi kesänä tilanne muuttuu ja heti, kun jäät lähtevät uusi saunalautta saa ensimmäisen ajelunsa ja liikennöintikäyttöön lautta on valmis viimeistään kesäkuun ensimmäinen päivä.

Lautan rakentaja on ohjelmapalveluyrittäjä Teemu Virtanen Työtä Virtanen tekee olosuhteiden pakosta ulkona ja kuten Virtanen toteaa, sellaista hallia, johon lautta mahtuisi, ei markkinoilta juurikaan löydä tai ainakaan niitä ei pysty vuokraamaan.

– Lautan leveys on 6,5 metriä, pituutta sille tulee 12,2 metriä ja korkeus nousee lähelle neljää metriä. Lauttaan tulee luonnollisesti sauna, puku ja pesuhuoneet ja kaksi wc:tä ja lisäksi katolle rakennetaan 60 - 70 neliömetrin kattoterassi. Lautta on tarkoitus rekisteröidä 20 - 25 henkilölle ja se kulkee kahdella 50 hevosvoiman moottorilla.

Puulämmitteinen kiuas on Virtasen mukaan olennainen osa saunalauttaa. Se on helppo käyttää ja osa oikean saunan tunnelmaa.

– Kaikki vesi otetaan säilöön eli Saimaaseen lautasta ei tule mitään jätettä. Imuauto käy tyhjentämässä säiliöt.

Lautta varustetaan luonnollisesti aurinkopaneeleilla. Virtanen kertoo, että moottorit tuottavat myös sähköä akustoon ja lautalle tulee myös aggregaatti hätävaraksi. Lisäksi akut voidaan rannassa tarvittaessa ladata pistokkeen kautta.

Virtanen rakentaa lauttaa yhteistyössä Saimaan ammattiopisto Sampon kanssa. Hän on lautan suunnitteluvaiheessa keskustellut vastaavien saunalauttojen omistajien kanssa. Esimerkiksi Imatralla saunalauttaa vuokraava Jussi Honka kävi vasta edellisellä viikolla Lappeenrannassa katsomassa rakennustyön edistymistä.

Yritystään Virtanen on pyörittänyt kahden vuoden ajan. Saunalautta on hänen mukaansa oivallinen lisätuote toimintaan.

– Nyt voin esimerkiksi tarjota koko tyky-päivän ohjelman alusta loppuun. Asiakkaita ovat lähinnä yritykset, sekä polttari- ja synttärivieraat.

– Lautan tuleva laituripaikka on siinä Pursiseuran rakennuksen edessä. Siitä saunaristeilyjä tehdään lähimaastoon. Ruokatarjoilu järjestyy yhteistyökumppaninen kautta, mutta mahdolliset juomat jokainen hoitaa itse.

Lautta valmistuu kevään aikana. Virtanen sanookin, että rakennelma on tarkoitus nostaa veteen heti kun jäät sulavat.

– Katsotaan tuo valmistuminen. Se riippuu myös hiukan ilmoista, kuinka kevät etenee. Hyvä on, että tästä rakennuspaikasta lautta voidaan nostaa suoraan veteen.

Lautan hinnasta Virtanen toteaa, että maksaahan se.

– Keväällä sen näkee. Budjetti on tiukahko, mutta realistinen.

Lautan markkinointia Virtanen ei ole vielä aloittanut. Alustavaa tietoa asiasta on ollut sosiaalisessa mediassa ja tiettyä kiinnostusta saunalautan tuleminen Lappeenrantaan on herättänyt.

– Kyselyitä on tullut, mutta kyllä ihmisten pitää nähdä se, millainen tuote on, ennen kuin he alkavat tehdä varauksia. Ei kukaan osta sikaa säkissä. Se, mitä muualta olen kuullut, on ollut positiivista. Aika reipasta kysyntä eri puolilla on ollut.

Virtanen sanookin odottavansa luottavaisena tulevaa kesää.

– Uskon, että puhelinrumba on aika vilkasta, kun sisätilat alkavat valmistua. Henkisesti olen varautunut siihen, että olen kesällä aika paljon liikenteessä. Sesonki on silloin. Kyllä tammi - maaliskuussa ehtii nukkua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu