Mullistaako tämä Suomen poliisin työn? – Uusi huumeskanneri vie testitulokset suoraan pilveen

Jari Pietiläinen

Saksan Frankfurtissa on tänään julkaistu poliisien työn mullistava suomalainen huumeskanneri.

Huumeiden tunnistaminen laboratorioiden ulkopuolella voi olla erittäin vaarallista ja kallista. Huumeskanneri TactiScanin on määrä tunnistaa laittomat aineet ilman turhaa altistusta vain muutamissa sekunneissa kenttäolosuhteissa.

Parhaassa tapauksessa uusi skanneri korvaa kertakäyttöiset ja riskialttiit nykymenetelmät kokonaan. Uusi laite on pienikokoinen ja se tarjoaa testauskertoja lähes loputtomasti.

Tällä hetkellä käytössä olevat metodit huumeiden tunnistamiseen, kuten testipakkaukset ja Raman-laitteet, ovat joko hitaita, kertakäyttöisiä tai liian kalliita useimmille poliisilaitoksille.

Monet laitokset etenkin Yhdysvalloissa ovatkin luopumassa kenttätestauksesta kokonaan sekä korkeiden kustannusten että näytteiden valmistelusta aiheutuneiden vaaratilanteiden, kuten huumeille altistumisen, kemikaalisten palovammojen ja testipakkausten ampullien aiheuttamien haavojen takia.

TactiScania käytettäessä näytteitä ei tarvitse valmistella ollenkaan, sillä se skannaa huumeet pussien läpi ja käyttää aineiden tunnistamiseen infrapunavaloa. Tehokas skanneri laskee huumeiden tunnistuksen hintaa huomattavasti ja tekee aineiden analysoinnista kenttäolosuhteissa nopeaa ja turvallista.

Tämän takaa puhelinsovellus, joka näyttää skannauksen tulokset sekunneissa. Laite on yhteydessä turvalliseen pilvipalveluun, joka sisältää jatkuvasti päivittyvän huumeiden referenssikirjaston.

Pilvi ja sen älykkäät algoritmit yhdistettyinä yleisimpien kemiallisten mallien kanssa varmistavat, että huumeet voidaan tunnistaa myös muilla aineilla jatkettuina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu