Uusi monitoimijäähalli halutaan keskustaan

Monitoimijäähallin sijaintivaihtoehdot. Lappeenrannan kaupunki

toimitus

Lappeenrannan kaupunki sai 1166 vastausta kyselyynsä uuden monitoimijäähallin sijainnista. Vastaajista 68,8 prosenttia oli jääurheilun katsojia ja 15,2 prosenttia jääurheilun harrastajia tai huoltajia. Vastaajien joukossa oli myös esimerkiksi muiden urheiluseurojen jäseniä, matkailijoita tai elinkeinoelämän edustajia. 19. helmikuuta sulkeutunut kysely oli avoinna kaupungin verkkosivuilla ja Asiakaspalvelukeskus Winkissä.

Toimialajohtaja Pasi Leimi on tyytyväinen kyselyn suosiosta ja kertoo, että tuloksia analysoidaan ja arvioidaan tarkemmin sijaintipaikan kokonaisselvityksen yhteydessä. Hänen mukaansa erityisesti Lappeenkatu herätti kiinnostusta ja sai eniten suosiota, kun pyydettiin valitsemaan monitoimijäähallille paras sijaintipaikka.

–40,5 prosenttia vastaajista piti sijaintia Lappeenkadulla parhaana, mutta myös nykyisellä paikalla eli Kisapuistolla on vankka kannattajajoukkonsa. Kisapuiston ruksasi parhaaksi 26,4 prosenttia vastaajista. Prisman lähialueella sijaitsevia Kivenkadun ja Opintien sijaintipaikkoja oli kysytty erillisinä toisistaan, ja yhteenlaskettuna ne ylittävät Armilan suosion (Kivenkatu 10,1, Opintie 9,8, Armila 13,2), Leimi laskee.

Perusteluissaan vastaajat arvostavat varsinkin mahdollisuutta kulkea hallille kävellen tai pyörällä (62 prosenttia). Myös hallin monipuolista käyttöä (52), saavutettavuutta julkisella liikenteellä (50,1) ja kaupallisten palvelujen yhdistämistä muuhun toimintaan (45,5 prosenttia) arvostettiin. Urheiluseurojen tarpeet keräsivät taakseen 25,8 prosenttia ja kaupunkikuvalliset tekijät 25,2 prosenttia vastauksista.

–Vastausten perusteella voi ennakoida, että jos halli olisi nykyistä lähempänä ja palvelutarjonta monipuolisempaa, käyttäjämäärä lisääntyisi huomattavasti. Noin 22,9 prosenttia kertoi käyttävänsä nykyistä hallia viikoittain, mutta keskustasijainti ja monipuoliset palvelut innostaisivat noin 41,8 prosenttia vastaajista käymään hallilla joka viikko, Leimi vertaa.

Uudessa monitoimijäähallissa voisi vastaajien mielestä olla konsertteja (84,4 prosenttia vastaajista), myös muuta urheilukäyttöä jääurheilun lisäksi (84,2), messuja (78,7), ravintoloita ja kahviloita (70,1), muita palveluita, esimerkiksi kuntosali ja fysioterapia (59), SaiPan myymälä (52,7), muita myymälöitä (41,9). Pelkälle jääurheilulle hallin rajoittaisi 9,1 prosenttia vastaajista.

Lappeenkatu ja Kisapuisto nousivat kärkisijoille paitsi parhaina vaihtoehtoina myös kysyttäessä, mikä on mielestäsi huonoin monitoimijäähallin sijaintipaikka. Kisapuistoa piti huonoimpana 34,4 prosenttia ja Lappeenkatua 32,8 prosenttia vastaajista.

Kun kysyttiin toiseksi parasta vaihtoehtoa, Prisman lähellä sijaitsevat paikat saivat taakseen 40,8 prosenttia (Kivenkatu 24, Opintie 16,8) ja Armilan alue 31,4, Kisapuisto 18 ja Lappeenkatu 9,8 prosenttia vastauksista.

Pasi Leimin mukaan kaikki ohjaus- ja asiantuntijaryhmän esittämät viisi monitoimijäähallin sijaintivaihtoehtoa ovat edelleen mukana selvittelyissä.

–Selvitystyö jatkuu kaikkien vaihtoehtojen tarkemmilla analyyseilla. Selvitettävänä on muun muassa jokaisen vaihtoehdon maa-alueen hinta, liikenneinfran kustannukset ja itse halliin liittyvät kustannukset. Vasta näiden laskelmien jälkeen voidaan alustavasti arvioida eri vaihtoehtojen kokonaiskustannuksia. Lisäksi tutkitaan monitoimijäähallin kaupunkikuvallisia vaikutuksia sekä muun muassa vaikutuksia liikuntapalveluiden järjestämiseen, Leimi kertoo ja toivoo, että arvioita olisi käytettävissä jo maaliskuun lopulla.

Kyselyn vapaissa kommenteissa useat vastaajat esittivät Mustolassa sijaitsevaa Ikean tonttia monitoimihallin paikaksi.

–Ikean tontti sijaitsee noin seitsemän kilometrin päässä Lappeenrannan keskustasta, joten se ei täytä valtuuston ehtoa, jonka mukaan uuden hallin sijoituspaikan tulisi olla joko nykyisen Kisapuiston jääurheilukeskuksen alueella tai muualla kaupungin keskustan välittömässä läheisyydessä, Leimi perustelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu