"Jos ei panosteta, kehitetä ja oteta riskejä, itsenäisyys tulee tiensä päähän ja Imatrasta tulee Lappeenrannan lähiö"

Aki Keskinen toteaa, että ammattikorkeakoulun lähtö olisi toteutuessaan iso isku Imatralle. Tuija Horttanainen

Tuija Horttanainen

Aki Keskinen jättää Imatran Seudun Kehitysyhtiön toimitusjohtajan tehtävät kuukauden kuluttua.

10 vuodessa niin kehitysyhtiössä kuin Imatrallakin on tapahtunut paljon.

Yksi suurimmista asioista on ollut matkailun kehittyminen, etenkin Rauhan ja Ukonniemen alueiden rakentuminen nykyiseen mittaansa.

– Kaksi kylpylää ja urheilupaikat ovat isompi juttu kuin täällä tajutaankaan.

Kun Keskinen aloitti Kehyn johdossa, teollisuudella meni huonommin ja matkailu kasvoi voimakkaasti.

– Viime aikoina on ollut ilo seurata teollisuuden uutta tulemista. Näiden kahden välillä on vähän sellaista kiertokulkua, tilanteet vuorottelevat. Täytyy kuitenkin muistaa, että lähes kaikki työpaikat syntyvät pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, joiden toimintaedellytyksiin kannattaa panostaa.

Kolmantena asiana Keskinen nostaa esiin rajan.

– Raja-asemalle tehdyt investoinnit näkyvät, ja rautatiekuviokin saadaan pikkuhiljaa kuntoon. Raja-asema ei ole tullut tuollaiseksi itsestään. Sen eteen on tehty töitä.

Viime viikkojen kuuma puheenaihe on ollut ammattikorkeakoulun mahdollinen lähtö kaupungista. Toteutuessaan tämä olisi Keskisen mielestä todella paha juttu Imatralle.

– Imatra on muutenkin väestötappiokunta. Mitä tänne sitten jää, jos amk-opiskelijatkin lähtevät? Ihmisten koulutustaso Imatralla on muutenkin alhainen, eikä tilanne ainakaan paranisi AMK:n lähdön myötä.

Imatran kaupunki on ilmoittanut käynnistävänsä toimenpiteet, jotta AMK pysyisi kaupungissa. Keskisen mielestä on vaikea arvioida, onko mitään enää tehtävissä.

– Jälkiviisaana voisi sanoa, että olisi pitänyt toimia paljon aikaisemmin. AMK:n ilmoitus ei ole täysin yllättävä, kehityskulku on ollut nähtävissä. Ainoa konsti on toimitilakysymyksen ratkaiseminen. Imatran tilat ovat nyt koululle liian kalliita. Lisäksi Imatran vetovoimalle opiskelijoiden suhteen pitäisi todella tehdä jotakin.

Keskisen mielestä Imatran kaupunki tarvitsee nykyistä selkeämmän suunnan ja tekijöitä innostavan tavan tehdä asioita. ”Ison kuvan” tulisi olla kirkas.

– Kyse on siitä, mihin aika ja energia käytetään. Resursseja käytetään tekemisen sijaan aivan liikaa asioiden vatvomiseen ja hallintoon.

Keskinen sanoo, että pienen kaupungin resursseja ei kannata hajauttaa, ja yhteistyötä kannattaa tehdä seututasolla.

– Esimerkiksi Kehyn ja Base Campin erillään olossa ei ole tehokkuuden kannalta järkeä.

Keskinen painottaa, että Imatran on selkeästi päätettävä, haluaako se olla myös jatkossa oma, itsenäinen kaupunkinsa.

– Jos ei panosteta, kehitetä ja oteta riskejä, itsenäisyys tulee tiensä päähän ja Imatrasta tulee Lappeenrannan lähiö, kuten Tom Färd totesi. Hyväkään perushallinto ja perustekeminen ei riitä, niillä hävitään. Pitää olla joustavampi, rohkeampi, nopeampi ja erottua enemmän. Se edellyttää myös rahallista panostusta. En usko, että Imatraa voivat kehittää muut kuin imatralaiset itse.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu