Ex-jääkiekkoilijasta tuli kauppias

Topi Riutan arvoja K-kauppiaana ovat rehti ja reilu tekemisen meininki, laatu ja avoimuus. —Minusta imatralaiset saavat helposti lähestyttävän kauppiaan. Keskustelen mielelläni asiakkaiden kanssa, Riutta sanoo. Mari-Anna Rossi

Mari-Anna Rossi

Topi Riutta, 37, ei kovaa tahtia, työntekoa ja uusia haasteita pelkää.

Jääkiekkokaukalossa nuoruutensa viettänyt entinen ammattijääkiekkoilija iskee tällä hetkellä tehopisteitä K-Supermarket Imatrankoskessa, kun hän siirtyi kauppias Tom Färdin saappaisiin helmikuun alusta.

5. maaliskuuta hänelle tulee luotsattavaksi myös Lappeentien K-Market ja 14. toukokuuta Meltolan K-Market.

Hän siirtyi kauppiasuralle Lappeenrannasta tavaratalojohtajan paikalta.

– Tiedän kyllä mihin olen ryhtymässä. Minulla oli aiemmin 35 työntekijää, ja nyt heitä tulee olemaan kaikkiaan noin 25. Haluan, että työelämässä on haastetta, Riutta tuumaa.

Riutalla on taskussaan MBA- ja BBA-tutkinnot. Hänestä on ollut pienestä pojasta asti selvää, että hän päätyy kaupan alalle.

– Jo pikkukillenä kaupallisuus on ollut mukana touhuissa. Kun Eurosport-kanava tuli Suomeen, tein hiekkalaatikkolasten kanssa kauppaa niin, että tarjoan Eurosport-urheilut, jos he tuovat karkit ja limpat, Riutta nauraa.

Kauppiasuransa alun teemaksi Riutta nostaa tekemisen meiningin. Kauppaa on lähdetty uudistamaan nopealla aikataululla ilman jahkailuja.

Kassapuolta on levennetty ja virvoitusjuomaosasto on siirretty kassojen viereen.

Hedelmä- ja vihannesosastoa päivitetään hieman tuotteiden osalta. Tärkein uudistus tulee kuitenkin olemaan Herkkutorin puolella.

– Täällä on jo aiemmin ollut Imatran paras kalatiski. Sitä lähdetään laajentamaan edelleen, ja lihapuolen valikoimaa tullaan kasvattamaan. Makkarat siivutetaan asiakkaalle sopiviksi paikan päällä.

Helsinkiin muuttanut kauppias Tom Färd tunnettiin Imatralla aktiivisena keskustan kehittäjänä niin Imitsin kuin kaupunginvaltuustonkin kautta. Riutan mukaan on vielä aikaista sanoa, lähteekö hän sen enempää mukaan Imatran politiikkaan tai kehittämiseen.

– Minulla on kohta kolme kauppaa hoidettavana ja perheen kanssakin haluan olla, niin tähän pakettiin on haastavaa lisätä vielä muita toimintoja. Toisaalta keskustan kehittäminen kiinnostaa, joten jos ja kun minulla on asiaan jotain annettavaa, niin miksi sitä ei jakaisi yhteisen hyvän puolesta.

Riutan mielestä ammattikorkeakoulun säilymisen puolesta pitäisi Imatran taistella kynsin ja hampain.

– Muuttoliike on muutenkin jo täältä poispäin. Jos koulu lähtee, niin asukasmäärä tippuu entisestään. Kauppojahan tänne kyllä saadaan, mutta onko asiakkaita tarpeeksi, Riutta miettii.

– Kävelykatu on tätä päivää ja siitä täytyy nauttia.

Topi Riutta

Ikä 37.

Asuu Lappeenrannassa.

Perheeseen kuuluvat vaimo ja 1,5-vuotias tytär.

Harrastuksiin kuuluvat herkullisen ruuan valmistaminen, pallopelit lätkästä squashiin, matkustelu ja kaupallisten sekä ruokaan liittyvien kirjojen lukeminen.

Pelannut muun muassa SM-liigaa Jypissä ja Mestistä Diskoksessa, Hermeksessä, Jää-Kotkissa, TuTossa ja Jokipojissa. Norjassa hän on pelannut Lillehammer IHK:ssa ja Rosenberg IHK:ssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu