Sinunkin kotisi kirjahylly on pian minidivari – uusi Selaamo-palvelu haluaa pelastaa kirjat tuholta

KIERRÄTYS Kirjojen myyntiä toisille helpottava mobiilisovellus on avautumassa käyttöön keväällä.

Aleksi Immonen, yksi Selaamon kehittäjistä, näyttää kuinka mobiilisovelluksen avulla skannataan kirjan IBAN-koodi, joka sisältää tiedot kirjasta. Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Helsinkiläiset ja espoolaiset opiskelijakaverukset ovat kehittäneet Selaamo-mobiilisovelluksen, jonka avulla ihmiset voivat myydä omia kirjojaan helposti toisilleen.

–Käytettyjä kirjoja on vaikea löytää, koska ne ovat hajautuneet niin moneen paikkaan, kuten esimerkiksi divareihin ja Facebookin kierrätys- ja kirpputoriryhmiin, kertoo Aleksi Immonen, yksi Selaamon kehittäjistä.

Moni heittää ylimääräiset kirjansa paperinkeräykseen, kaikille kirjoille ei kiinnostuneita ottajia enää löydykään.

–Selaamo-sovellus lajittelee ihmisten sinne myyntiin laittamat kirjat maantieteellisen sijainnin perusteella, jolloin käyttäjä näkee ensisijassa itseään lähellä olevien "myyntikirjahyllyjen" sisällön.

Sovelluksen hakukoneen avulla voi hakea vain tiettyjä myynnissä olevia kirjoja.

Selaamo eroaa Immosen mielestä kaikista muista käytettyjen kirjojen myyntikanavista sillä, että sen lähtökohtana on ollut se, miten käytettyjen kirjojen ostaminen ja myyminen voisi olla mahdollisimman kätevää ja helppoa.

–Sovellus on koekäytössä ja palvelu on tarkoitus avata käyttäjille maaliskuun loppuun mennessä. Kiinnostuneet voivat liittyä testiryhmään jo nyt, sanoo Immonen.

Selaamon kautta myyntiin laitetut kirjat saavat laajaa näkyvyyttä, sillä myyntikirjahyllynsä sisällön voi jakaa sovelluksesta suoraan käyttäjän sijainnin kannalta relevanteille Facebookin kierrätys- ja kirpputoriryhmille.

Selaamon kehittäjien mielestä kirjoja menee tällä hetkellä valtavat määrät hukkaan (roskikseen), koska niille ei ole riittävän tehokasta kierrätyskeinoa.

–Kirjojen kysyntä ja tarjonta ei vaan kohtaa. Me uskomme, että voimme pelastaa merkittävän osan ihmisten käytetyistä kirjoista, kun teemme niiden löytämisestä, ostamisesta ja myymisestä helppoa.

Selaamo.fi

Mobiilisovellus käytettyjen kirjojen ostoa ja myyntiä varten, kehitetty yhteistyössä kirjaharrastajien kanssa.

Selaamossa kirjansa voi laittaa myyntiin nopeasti skannaamalla ne. Ensin avataan Selaamo-sovellus, sitten otetaan kirjan kannesta kuva, skannataan kirjan viivakoodi, jossa on ISBN-tunnus (kirjojen kansainvälinen standarditunnus), annetaan kirjalle hinta ja lisätään se "omaan kirjahyllyyn" myytäväksi. Osasta kirjoja löytyy myös kuvaus ja kirjoista on linkkejä lisätietoihin.

Oman myytävien kirjojen hyllynsä voi jakaa, jolloin näkyviin tulevat omaa sijaintia lähellä olevat Facebookin kierrätys- ja kirpputoriryhmät. Ryhmiin on liityttävä niitä käyttääkseen.

Sovelluksen kautta voi lähettää viestejä ostajalle ja sopia missä kirja vaihtaa omistajaa. Helsingin keskustaan tulee myös noutopisteitä, joissa kirjat vaihtavat omistajaa. Selaamo perii noutopisteiden käytöstä euron per kirja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu