Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupunki lupaa rahoitusta strategiaa tukeville ideoille

Lappeenrannan kaupunki jatkaa viime vuoden lopulla uudistetun strategiansa jalkauttamista. Jo tammikuun alussa kaupungin koko henkilöstö haastettiin ideoimaan strategiatekoja. Nyt yhteiseen, 14. maaliskuuta järjestettävään Strategiapamaukseen kutsutaan sidosryhmiä. Strategiaa tukeville ideoille on luvassa rahoitusta.

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva painottaa, että kaupungin strategia ei ole pelkästään kaupunkiorganisaation sisällä hoidettava asia vaan koko kaupungin haaste.

– Tarvitsemme yhteistä positiivista tekemistä ja konkreettisia tekoja, jotta saamme kaupungin kukoistamaan. Strategian jalkauttaminen aloitettiin kaupungin henkilöstöstä, nyt vuorossa ovat sidosryhmät ja seuraavassa vaiheessa kaikki kaupungin asukkaat.

Kaupunki esittelee strategiansa tavoitteita sidosryhmilleen keskiviikkona 14. maaliskuuta klo 18 Lappeenranta-salissa järjestettävässä Strategiapamauksessa, jossa kaupunginjohtaja toivoo näkevänsä salin täydeltä kulttuuri-, liikunta- ja nuorisojärjestöjen, nuorisovaltuuston, vammaisneuvoston, asukas- ja alueneuvostojen, alueraatien, vanhusneuvoston, kauppakamarin ja yrittäjäjärjestöjen edustajia.

– Rahoitusta omille ideoilleen voi hakea tuhannesta eurosta yli sataantuhanteen euroon. Strategisen rahoituksen tarkoituksena on toteuttaa uusia pilotteja, joiden tulokset heilauttavat selvästi kaupungin strategiamittareita ylöspäin. Kyse ei siis ole lisärahoituksen myöntämisestä jo olemassa olevaan toimintaan, vaan nyt etsitään uusia ja uudistavia hankkeita, Jarva muistuttaa. Hän korostaa, että usein ihan ruohonjuuritason ideat ovat parhaimpia.

Strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen iloitsee hyvin alkaneesta strategian jalkauttamisesta.

– Tammikuun alussa kaupungin henkilöstölle järjestetyissä strategiastarteissa oli reilusti yli 500 osanottajaa ja ideoitakin on saatu jo yli sata. Mieltäni on lämmittänyt erityisesti into, jolla ihmiset ovat viemässä asioita eteenpäin. Esimerkiksi hyvinvointi- ja sivistyspalveluiden ohjausryhmä on saanut todella hyviä ideoita käsittelyynsä, Naukkarinen hehkuttaa ja uskoo myös sidosryhmien innostuvan ideoimaan.

Idean esittämisen kynnys on haluttu tehdä mahdollisimman matalaksi. Idealomakkeen täyttäminen vie aikaa vain noin vartin.

– Ensin idea esitetään anonyymisti. Tämän jälkeen asiantuntijat antavat edelleen anonyymille idealle kouluarvosanan ja talousammattilaiset arvioivat, kuinka hyvin esityksen tekijän ajatus kustannuksista voisi toteutua. Idean esittäjä tai esittäjätaho selviää vasta, kun asia on edennyt ohjausryhmään, Naukkarinen selittää.

– Henkilöstön esittämiä ajatuksia on ollut tosi kiinnostavaa lukea. Lukiessa on syntynyt ajatuksia monistettavuudesta ja sellaisista prosessimuutoksista, jotka ovat sovellettavissa onnistuneen pilotin jälkeen koko kaupungissa. Monet ajatuksista pystytään toteuttamaan kaupungin omaa palvelutuotantoa hieman viilaamalla, Naukkarinen jatkaa.

Lappeenrannan kaupunginvaltuusto hyväksyi 11.12.2017 uudistetun strategian (Lappeenranta strategia 2033), joka linjaa kaupungin tavoitteita vuoteen 2033. Samassa yhteydessä strategian kuudelle ohjelmalle myönnettiin 11 miljoonan euron rahoitus, jonka voi käyttää kuluvalla valtuustokaudella. Rahoituksen ajatuksena on toteuttaa nopeita parannuksia, jotka vaikuttavat strategian päämittareihin.