Lapset parkkiin ja aikuiset asioille – "Vanhemmat ovat olleet tosi tyytyväisiä"

Jaanika Karpovits-Sarkkinen ja Tuulia Kopperi odottavat lapsiparkkiin lisää lapsia. Ari Toivonen

ari.toivonen@media.fi

Lappeenrannan seurakuntien varhaiskasvatus aloitti helmikuussa uuden toiminnan, Lapsiarkin. Lastenohjaajat Jaanika Karpovits-Sarkkinen ja Tuulia Kopperi kertovat, että he lapsityössä suunnittelivat lapsiparkin paikallista järjestämistä, ennen kuin päätös valtakunnalliseen Lapsiarkkiin liittymisestä tehtiin.

Vaikka toiminnan virallinen nimi onkin Lapsiarkki, käytännössä kyse on seurakuntien järjestämästä lapsiparkista, johon aikuiset voivat tuoda lapsensa kahden tunnin ajaksi. Kopperin mukaan lapsen voi tuoda hoitoon ja aikuiset voivat kyseisenä aikana järjestellä omia asioitaan.

– Kun lapset ovat täällä hoidossa, vanhemmat voivat esimerkiksi käydä kaupassa, siivota, käydä kampaajalla tai kahvilla kaikessa rauhassa tai vaikkapa nukkua. Me emme kysely syitä, se on vanhempien asia, kuinka he käyttävät tuon vapaa-ajan.

Karpovits-Sarkkinen korostaa, että kyseessä on ilmainen hoitopaikka. Se on tarkoitettu jokaiselle, jolla on lapsen hoitotarvetta. Lapsen hoitoon tuominen ei vaadi esimerkiksi kirkon jäsenyyttä.

– Kaikilla perheillä ei ole rahaa lastenhoitajaan, vaikka sellaiseen olisi tarvetta. Eikä kaikilla ole sukulaisia, joilta apua voisi pyytää. Toisivat lapset vain meille. Me pidämme heistä hyvää huolta.

Kommentti, johon Kopperi kommentoi nopeasti naureskellen.

– Tai ainakin huolta!

Lapsiarkki on avoinna tällä hetkellä joka lauantai kello 10 - 13 välisenä aikana Lappeenrannan seurakuntakeskuksen tiloissa Koulukatu 10:ssä. Karpovits-Sarkkinen kertoo, että tila on osoittautunut erinomaiseksi, kun käytössä on keskuksessa olevat erilaiset tarvikkeet ja iso sali.

– Tämä on tarkoitettu kaikille kolme - seitsemän -vuotiaiden lasten vanhemmille. Meillä on paikalla kolme koulutettua ohjaajaa. Toimintaa tehdään paljolti lasten ehdoilla eli teemme sitä, mitä lapset haluavat.

Kopperin mukaan Lappeenrannassa on haluttu kohdentaa hoitoapu kaikkiin lapsiperheisiin. Hän kertoo, että Imatralla vastaavaa palvelua on ollut saatavissa jo vuoden ajan, mutta siellä palvelu on suunnattu yksinhuoltajille.

– Me emme halunneet rajata ketään pois. Myös avioparit tarvitsevat omaa aikaa. Ajatus on, että lapset jäävät ja aikuiset lähtevät.

Yllätys Karpovits-Sarkkiselle ja Kopperille on ollut se, että ainakin alkuun hoitoavun käyttäjiä on ollut odotettua vähemmän. Kerrallaan hoitoon voidaan ottaa 15 lasta, mutta tähän mennessä ketään ei ole tarvinnut käännyttää ovelta pois. Toisaalta ne vanhemmat, jotka ovat palvelun löytäneet, ovat antaneet pelkästään positiivista palautetta.

– Vanhemmat ovat olleet tosi tyytyväisiä. Tähän mennessä olemme tavoittaneet kymmenen perhettä. Yksi lapsi on ollut joka lauantai hoidossa. Kyllä me alkuun odotimme yleisöryntäystä ja tavoitteena on, että saisimme mukaan enemmän perheitä. Tarvittaessa voimme pidentää aukioloaikaa ja meillä on mahdollisuus ottaa myös toinen päivä mukaan.

Lapsiarkki

Ilmainen hoitoapu vanhemmille

Seurakuntien järjestämää, ei edellytä kirkon jäsenyyttä

Saatavilla Imatralla ja Lappeenrannassa

Yleensä yksinhuoltajaperheille, Lappeenrannassa kaikille lapsiperheille

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu