Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lääkärin kirjoitus "yhdyntälomakkeesta" Hesarissa jakaa mielipiteet – "Lupa voisi olla kertaluontoinen tai useita yhdyntöjä salliva"

Espoolainen lääkäri Juhani Partanen kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidesivuilla, että seksuaalisesta kanssakäymisestä voitaisiin jatkossa sopia kaavakkeella, mikäli eduskunnassa käsiteltävä lakialoite raiskauksen määritelmän muuttamisesta etenee.

Partasen mukaan kaavakkeessa seksin osapuolet myöntäisivät suostumuksensa seksiin.

– Eduskunnassa on käsiteltävänä lakialoite, jonka mukaan sukupuoliyhdyntään on saatava kumppanin lupa. Myöntymyksen mahdollista myöhempää todentamista pidetään kuitenkin vaikeana, ja hankaluutta pohtimaan ollaan asettamassa asiantuntijatyöryhmä, Partanen toteaa.

Partanen tarjoaa ratkaisua ironiseen sävyyn.

– Ratkaisu on kuitenkin yksinkertainen. Laadittakoon kaavake, jossa tapahtumaan myönnetään suostumus. Lupa voisi olla kertaluontoinen, useita yhdyntöjä salliva tai määräaikainen. Kaavakkeen tulee tietysti mahdollistaa myös luvan peruminen mielen muuttuessa, Partanen kirjoittaa.

Partasen kirjoitus jakaa voimakkaasti mielipiteitä. Suurin osa kommentaattorista pitää kirjoitusta vitsinä: joidenkin mielestä se on hyvä vitsi ja toisten mielestä huono.

Eräs kommentaattoreista on sitä mieltä, ettei lääkäri voi suhtautua asiaan huumorilla, sillä yksi lääkärien tehtävistä on hoitaa raiskauksen uhreja.

Eräs taas katsoo, että Partasen kirjoitus on hyvä siinä määrin kuin se paljastaa lakialoitteen juridiset ongelmat.

– Yritetään saada hyvää aikaan mutta käytännössä mennään idioottimaisuuksiin. Ovatko poliitikot oikeasti näin tyhmiä vai keräävätkö vain irtopisteitä?

Eduskunnassaparhaillaan käsiteltävässälakialoitteessa ehdotetaan, että raiskausta koskevaa rikoslain pykälään muutetaan.

78 kansanedustajan allekirjoittaman lakialoitteen mukaan raiskauksen määritelmäksi pitäisi ottaa suostumuksen puute.

Lakialoitetta on kritisoitu siitä, että suostumuksen todistaminen rikos- ja riitatilanteissa on vaikeaa.

Lakialoitteen tekijöiden mukaan suostumuksen kirjaaminen lakiin olisi kuitenkin tärkeä signaali siitä, että seksuaalinen kanssakäyminen perustuu vapaaehtoisuuteen ja yhteisymmärrykseen.

Toimitus ei aamulla tavoittanut Juhani Partasta kommentoimaanmielipidekirjoitusta.