Tuhansia vaarallisia tuotteita löytyi Euroopasta – näissä riski useimmin piilee

Suomen rekisteriin vaaralliseksi ilmoittamat tuotteet. RAPEX

Jukka Hämäläinen

Eurooppalaiseen vaarallisten tuotteiden hälytysjärjestelmään (RAPEX) tehtiin viime vuonna 2201 ilmoitusta. Ilmoitukset koskivat etenkin leluja, moottoriajoneuvoja sekä vaatteita ja asusteita. Kemiallisten riskien ohella yleisimpiä havaittuja riskejä olivat ulkoisten vammojen vaara sekä tukehtumis-, sähköisku- ja palovaara.

Suomi teki viime vuonna yhteensä 102 ilmoitusta Suomen markkinoilta löytyneistä vaarallisista tuotteista. Ilmoituksia tehtiin esimerkiksi LED-valaisimista, joissa on sähköiskun vaara, ihovoiteista, joissa on allergisoivia ainesosia sekä leluista, joissa on kiellettyjä muovin pehmentimiä tai pieniä tukehtumisvaaraa aiheuttavia osia.

Järjestelmän kautta viranomaiset saavat tietoja tuotteista, jotka on jo jossain jäsenvaltiossa todettu vaarallisiksi, eikä niitä tarvitse enää testata uudelleen.

Yritykset voivat tietojen avulla tunnistaa omiin tuoteryhmiinsä liittyviä keskeisiä vaaratekijöitä ja kiinnittää niihin huomiota jo ennen tuotteiden markkinoille saattamista. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on valmistelemassa yrityksille opastusvideoita järjestelmän ja sen sisältämien tietojen tehokkaaseen hyödyntämiseen liittyen.

Tehokkaan tietojenvaihdon ansiosta markkinoilla on turvallisempia tuotteita, mikä hyödyttää suoraan kuluttajia.

Tietoja on kerätty jo vuodesta 2003. Suomessa Tukes toimii järjestelmän yhteyspisteenä ja koordinoi toimintaa kansallisesti.

Vaarallisten tuotteiden lista löytyy täältä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu