Onko sinunkin saunankiukaassasi tämä turvariski? – Yllättävän yleistä Suomessa

Kiuaskivien latominen oikeaoppisesti ja turvallisesti on taitolaji. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos / arkisto

Jari Pietiläinen

Yllättävän monessa suomalaisessa saunassa piilee odottamaton vaara, joka liittyy saunankiukaisiin. Pelastustarkastuksia tekevät asiantuntijat ovat havainneet, että varsin useaan kiukaaseen on ladottu liian vähän kiuaskiviä.

Pieni kivimäärä selittyy sillä, että valmiskiuaspaketit sisältävät saunankäyttäjän kannalta liian vähän kiuaskiviä. Jos kiuaskiviä on uudessa kiukaassa liian vähän, moni saunoja saattaa jättää lisäkivipaketin ostamatta kokonaan.

Tämä taas voi johtaa siihen, että kiukaaseen ei myöhemminkään muisteta ostaa riittävää kivimäärää.

Turvallisuusyhtiö Safetumin asiantuntija nosti kivien puutteen esille äskettäin sosiaalisessa mediassa yhtenä yllättävän yleisenä riskinä.

Safetumin toimitusjohtaja Tuomas Jurvelin vahvistaa ilmiön olemassaolon.

– Jos kiuaskiviä on liian vähän, sähkönkulutus voi kasvaa, kun kiukaan lämmitysaika kasvaa. Myös kiukaan toimintakunto on syytä tarkastaa säännöllisesti.

– Kivet on uusittava riittävän usein ja lisäksi pienet kivensirut on poistettava vastusten välistä. Näillä hoitotoimilla voidaan lisätä kiukaan ikää ja turvallisuutta, Jurvelin korostaa.

Suomen Saunaseuralla on kaikkiaan neljä savusaunaa ja kaksi ulospäinlämpiävää saunaa. Näiden saunojen lämmittäjänä toimii Ari-Pekka Paavola Hän ei suhtaudu suopeasti vajaisiin kiukaisiin.

– Kuulostaa suoraan sanottuna vedätykseltä, että kiuasvalmistajat myyvät tällaisia vajaita paketteja. Ei siinä ole mitään järkeä, että kiukaanostajan pitää heti uudestaan lähteä kauppaan ostamaan lisäkivipakettia, Paavola arvioi.

Hänen mukaansa sähkösaunojen osalta on äärimmäinen minimi se, että kivet peittävät kiukaan vastukset. Paljaana olevat vastukset voivat Paavolan mukaan pahimmassa tapauksessa jopa kärähtää, jos löylyvesi osuu niihin suoraan jatkuvasti.

Kiuaskivet tulisi Paavolan mukaan lisäksi vaihtaa riittävän usein.

– Jos sähkösaunaa lämmitetään kerran viikossa, silloin kivet pitäisi uusia noin puolentoista vuoden välein. Jos taas sauna lämpiää useammin, silloin kiviäkin pitää vaihtaa tiuhempaan tahtiin, Paavola muistuttaa.

Saunaseuran kuudessa kiukaassa on kussakin kahdeksansataa kiloa kiviä. Ne uusitaan keskimäärin neljän tai viimeistään kuuden kuukauden välein.

– Omassa kiukaassani olen käyttänyt normikivien lisäksi Yhdysvalloista tuotuja huokoisempia kiviä. Ne tavallaan imevät sisäänsä vettä ja luovuttavat vesihöyryä pidempään kuin tavalliset kiuaskivet, Paavola kertoo.

Lue tästä, mitä kiuasvalmistajat vastaavat kritiikkiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu