"Ihmiset eivät osaa latoa kiuaskiviä oikein" – kiuasvalmistajat tyrmäävät arvostelun kivien puuttumisesta

Jari Pietiläinen

Pelastustarkastuksia tekevät asiantuntijat varoittivat Etelä-Suomen Median lehdissä alkuviikosta suomalaisia saunojia siitä, että kiukaaseen ladottu liian vähäinen kivimäärä voi aiheuttaa jopa palovaaran.

Pientä kivimäärää selitettiin sillä, että valmiskiuaspaketit sisältävät saunankäyttäjän kannalta liian vähän kiuaskiviä. Jos kiuaskiviä on uudessa kiukaassa liian vähän, moni saunoja saattaa jättää lisäkivipaketin ostamatta kokonaan.

Suomalaisilla kiuasvalmistajilla on ongelmasta tyystin toisenlainen näkemys.

– Ongelma on kyllä pikemminkin siinä, että kiukaan ostaneet eivät osaa latoa kiviä oikein. Ei ole mikään ihme, että kiukaat jäävät tietyllä kivimäärällä vajaiksi, jos kiviä sullotaan kiukaaseen liian tiukkaan, muistuttaa Narvin tuotantojohtaja Manu Nummela

Nummelan mukaan oikeaoppinen täyttötapa on loppupeleissä varsin erikoinen.

– Jos toimittaisiin parhaalla mahdollisella tavalla, kivet pitäisi vain kaataa suoraan kiukaaseen ja jättää silleen. Ideana ei siis ole tunkea kiviä mahdollisimman paljon, vaan latoa niitä ilmavasti. Ilman tulee kiertää kivien välissä.

Nummelan mukaan kiukaat voivat jäädä vajaiksi myös siksi, ettei kiukaan ostaja osaa hankkia oikeankokoisia kiviä.

– Sähkökiukaisiin kuuluu laittaa 5–10-senttisiä kiviä ja puulämmitteisiin sitten astetta suurempia.

– Erilaisia kiuasmalleja on olemassa niin runsaasti, että mitään yleispätevää ohjetta sopivasta kivimäärästä ei voi antaa. Pienimpiin sähkökiukaisiin mahtuu parikymmentä kiloa, mutta tavanomainen yhdeksän kilowatin kiuas vetääkin jo tuollaiset 150 kiloa kiviä, Nummela laskee.

Toinen monista suomalaisista kiuasvalmistajista on Ikikiuas, jonka kiukaita myydään vuodessa noin 2 500. Ikikiukaan kuluttajamyynnistä vastaava Johanna Ritala kertoo, että yrityksen kiuastoimitukseen ei kuulu kiviä laintaan.

– Ilman muuta annamme ostajalle tarkat ohjeet siitä, kuinka paljon ja minkä kokoisia kiviä kuhunkin kiukaaseen tulee käyttää, Ritala mainitsee.

– Myös kiukaan huolto on syytä muistaa. Esimerkiksi murentuneet kivet rasittavat sähkökiukaiden vastuksia ja voivat aiheuttaa pahimmillaan jopa palovaaran.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu