Opetustoimi maanantaina päivällä: Opetus jatkuu toistaiseksi normaaliin tapaan Lappeenrannan kouluissa ja lukioissa - Hallitus linjasi myöhemmin toisin

toimitus

Toimituksen huomautus: Uutinen on tehty maanantaina ennen valtioneuvoston linjauksia.

Lappeenrannan kaupungin opetustoimen johto on viikonlopun aikana seurannut valtakunnallista ohjeistusta sekä konsultoinut Eksotea ja kaupungin riskienhallintapäällikköä tämänhetkisestä koronavirustilanteesta. Kaupunki tiedotti asiasta maanantaina puoliltapäivin.

Opetustoimenjohtaja Mari Routin mukaan mitään sellaista uutta tietoa ei ole tullut, jonka perusteella opetusjärjestelyitä olisi välittömästi tarpeen muuttaa, joten opetus jatkuu toistaiseksi normaaliin tapaan. Riskiryhmiin kuuluville oppilaille on tarjottu mahdollisuutta jäädä kotiin.

– Kokoonnuimme sunnuntaina lukioiden sekä yhtenäiskoulujen rehtorien sekä opetustoimen turvallisuusasiantuntija Jyrki Aurosen kanssa tarkastelemaan tilannetta ja keskustelemaan tarvittavista jatkotoimenpiteistä.

– Yhteinen näkemys oli, että järkevintä on toimia niin terveydenhuollon kuin kansallisten viranomaisten sekä kaupungin johdon ohjeiden mukaisesti, Routti sanoo tiedotteessa.

Opetustoimi pyysi myös Eksotelta kannanottoa opetuksen järjestämiseen liittyen. Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhulan mukaan Lappeenrannassa ei ole toistaiseksi tarvetta muuttaa opetusjärjestelyitä.Eksoten mielestä on kuitenkin järkevää varautua etäopetuksen järjestämiseen.

– Seuraamme Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ohjeita, joiden perusteella aluehallintovirasto (AVI) tekee päätöksen, mikäli koulujen sulkemiseen ryhdytään valtakunnallisesti.

– Jos meidän alueellamme olisi erityistilanne, valmistelisin asiaa Eksoten hallitukselle. Tällaista ei kuitenkaan ole tiedossa, joten menemme yhä valtakunnallisten ohjeiden mukaan. Ihan järkevää, että lapset ovat toistaiseksi koulussa, Karhula toteaa tiedotteessa.

Opetustoimi on ohjeistanut riskiryhmiin kuuluvia oppilaita jäämään kotiin. Myös sellaiset lapset voivat olla pois koulusta, joiden lähipiirissä on riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä. Myös muusta erityisestä syystä huoltajia on ohjeistettu tarpeen tullen hakemaan lupaa oppilaiden poissaoloille. Eksoten Tuula Karhula ei pidä muita erityisjärjestelyjä tässä vaiheessa tarpeellisina.

Lukioiden ja yhtenäiskoulujen rehtorit kertoivat, että riskiryhmiin kuuluvat oppilaat ovat jossain määrin jääneet kotiin.

– Kimpisen lukiossa yhteensä yhdeksän opiskelijaa tai heidän huoltajaansa on pyytänyt oppilaille oikeutta olla osallistumatta opetukseen, kertoo Kimpisen lukion rehtori Olli Mielonen.

Lappeenrannan opetustoimessa on valmisteilla lukiokoulutuksen ja perusopetuksen toimintamalli oppilaiden ohjatun, itsenäisen työskentelyn toteuttamiseksi. Kaupunki tarkastelee parhaillaan muun muassa tietoverkkojen toimintavalmiutta, laitekantaa sekä valmistelee opettajille ohjeita. Myös Opetushallitus valmistelee pikaisella aikataululla tukimateriaalia etäopetuksen järjestämiseksi.

Opetustoimella on valmius ottaa käyttöön joustavia, uusia toimintamuotoja pikaisellakin aikataululla. Koulujen valmiudet etäopetukseen vaihtelevat hieman, mutta kaupunki keskittää tukea erityisesti niille kouluille, joilla ei ole esimerkiksi kaikkia tarvittavia välineitä ja laitteita.

– Niin sanottujen akateemisten aineiden opetus sopii luonteeltaan hyvin etäopetukseen ja oppilailla on laitteet jo valmiiksi. Taito- ja taideaineiden osalta tarkoituksenmukaisia opiskelutehtäviä tulee hieman soveltaa, kertoo Lauritsalan koulun rehtori Jukka Mielikäinen.

Opetustoimi on myös kehottanut oppilaita kuljettamaan mukana opiskelutarvikkeita siltä varalta, että opetusjärjestelyihin tulee muutoksia.

Lappeenrannan kaupunki seuraa tiiviisti viranomaisohjeita ja käy keskustelua Eksoten kanssa, tiedoteessa todetaan.

Juttua muokattu 16.3.2020 klo 14.45,Tarkennettu otsikkoa sekä lisätty Eksoten kommentti erityisjärjestelyistä. Otsikko muutettu klo 18.47., alkuun lisätty huomautus valtioneuvoston linjauksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu