Koronakriisi on iskenyt rajusti matkailu- ja ravintola-alan yrityksiin ja sen työntekijöihin.
Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ovat sopineet lomautusilmoitusten ja yt-neuvottelujen määräaikojen lyhentämisestä.
Molemmat järjestöt haluavat turvata alan yritykset ja työpaikat. Ne myös jatkoivat työehtosopimuksen voimassaoloa entisin ehdoin ensi syyskuun loppuun asti.
Työnantaja voi esittää yhteistoimintaneuvotteluja kolme päivää ennen neuvotteluja laissa olevan viiden päivän sijaan.
Neuvotteluaika lomautuksessa lyhenee viiteen päivään laissa säädetyn 14 päivän sijaan. Työpaikoilla voidaan sopia tätä lyhyemmästäkin ajasta.
Myös lomautusilmoitusaika on viisi päivää laissa säädetyn 14 päivän sijaan.
Työntekijän omailmoitus hyväksytään sairausajan palkanmaksun perusteeksi 3–7 päivän ajaksi flunssan ja koronaviruksen kaltaisten oireiden vuoksi. Ilmoitus koskee myös alle 10-vuotiaan lapsen sairastumista.
Kaikki muutokset tulevat voimaan torstaina 19. maaliskuuta.
MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi kiittää Palvelualojen ammattiliittoa yhteisten ratkaisujen löytämisestä koronakriisin aiheuttaman taloudellisen ahdingon helpottamiseksi ja työpaikkojen säilyttämiseksi.
– Tämä ratkaisu on osa toimialan yritysten ja työpaikkojen pelastamista. Se auttaa yrityksiä sopeuttamaan henkilökustannuksiaan nopeammin palvelujen kysynnän romahtamiseen, toteaa Lappi MaRan tiedotteessa.
Palvelujen kysyntä on romahtanut esimerkiksi kongressi- ja tapahtumatoimialalla kokonaan, ravintoloissa 70 prosenttia ja hotelleissa jo noin 60 prosenttia. MaRan mukaan väheneminen jatkuu kohti nollaa.
Timo Lappi katsoo, että matkailu- ja ravintola-ala ei selviä kriisistä ilman mittavia valtion tukitoimia.