Kaupunkipyörien käyttö pääkaupunkiseudulla on perusteltua, jos joku valvoo niiden desinfiointia ja pyörillä ajetaan hanskat kädessä, sanoo kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo Helsingin Uutisille.
– Kaupunkipyörät ovat potentiaalinen koronalinko. On sanottu, että koronavirus alkaa elää pyörän kahvoissa +12-asteen lämpötilassa. Näin maaliskuussa ei pitäisi olla hätää, mutta epidemiahuippu on arvioitu toukokuun puoliväliin. Silloin on lämmintä, Wallinheimo kertoo.
Kaupunkipyöräkausi käynnistyy Helsingissä ja Espoossa maanantaina. Helsingin kaupunki sanoo, että pyörät otetaan käyttöön etuajassa, koska sillä pyritään hidastamaan koronaviruksen leviämistä.
Wallinheimo on osallistunut kaupunkipyöristä käytävään keskusteluun muun muassa Twitterissä.
–Twitterissä käydyn keskustelun mukaan kaupunkipyörät ovat parempi vaihtoehto kuin raitiovaunut ja bussit. Kyllä se näin on, mutta tilanne ei ole aukoton, jos pyörien desinfiointia ei hoideta todella hyvin. Pyörä pitää puhdistaa matkan jälkeen ja mahdollisesti sitä ennen. Kuka huolehtii siitä? Asia hiukan pelottaa.
Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra ei näe tässä tilanteessa tarvetta kaupunkipyörille.
– Ei niitä ehkä kannata ottaa käyttöön. Helsingin keskusta on nyt hyvin tyhjä. Sinne ei ole tarpeen saada kaupunkipyöriä.
Kokoomuksen kansanedustaja Sari Multalan mielestä olisi kannattanut harkita, kuinka suuri tarve kaupunkipyörille tässä tilanteessa on ja olisiko niiden käyttöönottoa kannattanut lykätä.
– Keväällä toki suurin osa käyttää käsineitä eikä tartuntariski välttämättä ole niin suuri. Niin kauan kun joukkoliikenne toimii, kaupunkipyörät ovat todennäköisesti parempi vaihtoehto tartuntariskin kannalta.

Uudenmaan rajojen Uudenmaan rajojen sulkeminen on Helsingin Uutisten haastattelemien kansanedustajien mielestä perusteltua.
Sari Multala sanoo, että tämä ei enää toimenpiteenä yksin riitä. Multala vaatii selkeämpää linjausta ravintoloiden, kauppakeskusten ja hiihtokeskusten auki pitämiselle.
– Pelkkä Uudenmaan eristäminen ei riitä, jos ravintolat, kauppakeskukset ja hiihtokeskukset ovat normaalisti auki. Nyt yrittäjät joutuvat tekemään ratkaisuja itse, sillä paine heitä kohtaan on kasvanut suureksi. Kaikkien kannalta olisi selkeämpää, jos ulosmyynti olisi ravintoloille ainoa vaihtoehto. Samaan aikaan tulisi mahdollistaa esimerkiksi lounassetelien käyttö myös kotiin tilatulle ruualle.
Helsingin Uutisten haastattelemat kansanedustajat ovat yhtä mieltä siitä, että koronaviruksen testausta pitäisi laajentaa. Vähintäänkin sen pitäisi koskea kaikkia sairaanhoitopiireissä työskenteleviä.
– Katsoin juuri, miten Suomessa testataan. Olemme Armenian ja Kirgisian kanssa samalla viivalla. Testaamista pitäisi lisätä valtavasti, Sinuhe Wallinheimo sanoo.
Multala pitää tärkeänä, että Suomi seuraisi tarkemmin kansainvälisiä linjauksia ja WHO:n suosituksia testaamisten lisäämisestä.
– THL on viranomaisena nyt tärkeässä roolissa. Päättäjien on tärkeä pystyä muodostamaan kokonaiskäsitys ennakoiden tulevaa. Siksi kokonaiskäsitystä muodostaessa seuraisin tarkasti myös kansainvälistä tutkimusta ja suosituksia, Sari Multala sanoo.
Riikka Purra ei nyt halua arvostella THL:n arvioita. Hän uskoo, että hallitus seuraa myös kansainvälisiä toimijoita.
– Mikään muu ei selitä, että hallituksen toimintalinjaukset muuttuivat viime viikolla yhdessä yössä. Valmiuslaki tuli voimaan nopeasti ja tehokkaasti. Toivon, että asiantuntijoita kuullaan mahdollisimman laajasti.
Sinuhe Wallinheimoahäiritsee, että THL ja Maailman terveysjärjestö WHO ovat eri linjoilla.
– Tämä aiheuttaa ristiriitaa kansalaisten oikeustajussa.