Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turvallisuuspäälliköllä on kiire – kaupungintalolla siirryttiin etätöihin

Lappeenrannan turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö Ari-Pekka Meuronen saapuu haastattelua varten kaupungintalolle.

Samalla hän on noutamassa toimistolle unohtuneita puhelinkuulokkeita, sillä kaupungintalolla, kuten monilla muillakin työpaikoilla, on siirrytty pääasiassa etätöihin.

Meuronen kertoo, että turvallisuuspäällikön työnkuva on jo normaalioloissakin hyvin monipuolinen.

Siihen kuuluu erilaista viranomaisyhteistyötä poliisin, pelastuslaitoksen, rajavartiolaitoksen ja esimerkiksi Eksoten kanssa.

– Yleinen kuntalaisturvallisuus ja organisaation sisäinen riskienhallinta, Meuronen tiivistää.

Suomeen rantautunut koronavirusepidemia ja sen myötä asetetut poikkeusolot kylläkin muokkaavat nyt työtehtäviä.

– Tässä tilanteessa voi toki sanoa, että kaikki nämä muut hommat ovat toistaiseksi seis. Nyt keskitytään tähän koronakeissiin.

Hänen itsensä kohdalla se tarkoittaa muun muassa sitä, että yhteydenpito valtion viranomaisten kanssa on lisääntynyt.

– Minun tehtäväni on pitää yhteyksiä vähän sinne sun tänne ja ottaa selvää, että muuttuko tämä tilanne mihin suuntaan. Esimerkiksi eilen olin turvallisuuskomiteaan ja aluehallintavirastoon yhteyksissä.

Kymmenen vuotta turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkönä toiminut Meuronen sanoo, että koronatilanne on totta kai erikoinen hänen urallaan, koska Suomessa ei poikkeusoloja ole sotien jälkeen ollut.

– Niitä ei ole edes harkittu. Tämä on oikeasti kova juttu.

Meurosen mielestä valmiuslakien käyttöönotto on kuitenkin hyvä asia ja perusteltua, jottei tautipiikki nousisi.

Hän sanoo seuranneensa keskustelua ja kritiikkiä Suomen hitaasta reagoinnista koronavirustilanteeseen.

– Itse ymmärrän näin, että tässä on menty justiinsa ihan oikealla tahdilla.

Meuronen kertoo etätöihin siirtymisen sujuneen hyvin, osa hommista hoituu jopa ehkä vähän tehokkaammin oman kodin rauhassa. Se onkin hyvä, sillä etätyöt saattavat jatkua viikkoja, mahdollisesti jopa kuukausia. Meurosen mukaan tähän on kaupungilla myös varauduttu.

Koronavirustilanne on moninkertaistanut turvallisuuspäällikön työmäärän, hihat ovat heiluneet viikonloppuisinkin ja usein kaksitoista tuntia päivässä.

Meurosen mukaan kaupungin tehtävänä on nyt varautua siihen, että tilanne ja viranomaismääräykset voivat muuttua hyvinkin nopeasti. Omat työt tulee silti tehdä. Esimerkkinä hän nostaa koulunkäynnin; opetusta ei suinkaan ole keskeytetty, se vain hoidetaan nyt eri välineillä.

– Voisin kuvitella, että tämä on koululaisille jossain määrin helppo nakki. Hehän ovat näitä masiinoita tottuneet käyttämään.

Tartuntataudin leviäminen on vain yksi koronatilanteen aiheuttamista turvallisuusuhista.

– Taloustilanteen vaikutukset tulevat olemaan todella isoja. Me ei pystytä sitä millään tavalla tässä edes arvioimaan.

Meuronen sanoo, että laajoista lomautuksista ja suuresta työttömyydestä ei tietenkään seuraa ainakaan mitään hyvää – ei myöskään turvallisuudelle.

Siihen vaikuttavat myös ihmisten tylsistyminen ja neljän seinän sisällä istumisesta johtuva mahdollinen pinnojen kiristyminen. Myös vanhusten pärjääminen poikkeusoloissa huolettaa häntä.

Meuronen muistuttaa kuitenkin presidentti Niinistön sanoista siitä, että terveet ihmiset kyllä hoitavat taloudenkin aikanaan kuntoon.

Onko Lappeenrannassa varauduttu nopeasti muuttuvassa tilanteessa myös mahdollisiin ulkonaliikkumiskieltoihin?

– Ei ole mitään erityisiä suunnitelmian sen varalle, mutta uskoisin, että jokainen tässä on ainakin henkisesti alkanut miettimään sitä. En usko, että tulee totaalista ulkonaliikkumiskieltoa. Mutta ulkomailta on nähty, että saa käydä vain ruokakaupassa ja apteekissa. Aika näyttää.

Meurosen pääviesti kaupunkilaisille tällä hetkellä on se, että koronavirustilanne ja sitä hillitsemään asetetut rajoitukset tulee kaikkien ottaa oikeasti vakavasti.

– Kun jokainen toimii ohjeiden mukaan, niin siten saamme tautilukua madallutettua. Samalla säilytämme jonkinlaisen harkintavaran, että voi joskus piipahtaa jossain muuallakin kuin kotona.