Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ravintolat jäämässä ilman vakuutuskorvausta koronasulkemisista – "Epidemiavakuutukset ovat yksittäisiin tautitapauksiin"

Ravintoloiden ja kahviloiden sulkeminen koronavirusepidemian vuoksi ei lähtökohtaisesti laukaise korvaustenmaksua yritysten keskeytysvakuutuksista, muistuttaa Finanssiala ry.

Vain erittäin pieni osa vakuutuksista voi rajoitetusti korvata toiminnan keskeytymistä tilanteessa, jossa poikkeusoloissa annetulla lailla suljetaan kokonaan ravintola- ja kahvilatoiminta Suomessa.

Keskeytysvakuutus siis korvaa vain harvoin koronasulkemisia.

Vakuutukset on rakennettu normaalioloihin eikä niillä voida kattaa kaikkea liiketoimintaa, Finanssiala muistuttaa.

– Epidemiavakuutukset on suunniteltu yksittäisiin tautitapauksiin, ei laajamittaisiin katastrofeihin, jolloin liiketoiminta laajasti ja pitkästi keskeytyy tai sitä rajoitetaan, toteaa tiedotteessa Finanssiala ry:n johtaja Lea Mäntyniemi

Koronaepidemian taltuttamiseen tarvittavat rajoittamiseen ovat Mäntyniemen mukaan "yllättäneet meidät kaikki".

– Vakuutusyhtiöt korvaavat vahinkoja ehtojen mukaisesti mutta näin laaja-alaiset riski eivät ole olleet mielessä vapaaehtoisia vakuutuksia suunniteltaessa.

Mäntyniemi pitää tärkeänä, että valtio auttaisi palvelualan yrittäjiä taloudellisesti kriisin ylitse.

Tavallisesti keskeytysvakuutukset korvaavat yrityksen toiminnan keskeytymisestä palon tai murron aiheuttaman esinevahingon tai yrityksen avainhenkilön tapaturman tai sairauden aiheuttamasta työkyvyttömyydestä.

Keskeytysvakuutuksiin voi sisältyä myös erilaisia lisäturvia, kuten niin sanottu epidemiaturva, joka on tarkoitettu lähinnä elintarviketuotannon ja ravitsemusalan yrityksille.

– Epidemiakeskeytysvakuutuksen tuotenimestä huolimatta koronavirusepidemia itsessään yleisine yritystoimintaan kohdistuvine seurauksineen ei vakuutusehtojen mukaan oikeuta korvaukseen, sanoo Mäntyniemi.

Turvan tarkoituksena on korvata liiketoiminnan keskeytymistä tilanteissa, jolloin viranomainen tartuntataudin vuoksi määrää yksittäisen yrityksen toimipaikan suljettavaksi ja desinfioitavaksi.

Ravintolayrittäjiä Mäntyniemi neuvoo selvittämään oman vakuutuksensa ehdot, joissa korvattavat tilanteet on määritelty tarkasti.

Tietoa löytyy myös vakuutusyhtiöiden verkkosivuilta. Yritysten vakuutukset voivat lisäksi olla räätälöityjä sopimuksia ja niissä on aina yhtiö, -vakuutus- ja sopimuskohtaisia eroja.

Pienten ja keskisuurten yritysten vakuutuksissa on yleensä vähemmän räätälöintiä ja ne pohjautuvat pitkälti vakioehtoihin.

Hallitus antoi tiistaina esityksen eduskunnalle ravitsemisliikkeiden aukiolon väliaikaisesta rajoittamisesta lailla koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.

Tavoitteena on sulkea kokonaan ravintoloiden, yökerhojen, anniskeluravintoloiden ja kahviloiden toiminta. Tuotteiden ulosmyynti olisi kuitenkin sallittua.

Rajoitukset on tarkoitus saada voimaan mahdollisimman pian ja ne kestävät tarvittaessa toukokuun loppuun saakka.