Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katso tästä livelähetys kello 10 - Hallituksen tiedotustilaisuus Uudenmaan liikkumisrajoituksista

Hallitus järjestää tänään noin kello 10 aikoihin tiedotustilaisuuden liikkumiskiellosta Uudenmaan ja muun Suomen välillä. Voit seurata tiedotustilaisuutta suorana livelähetyksenä tällä sivulla, jolle hallituksen livelähetys linkitetään.

Tänään aamulla kello 8.30 perustuslakivaliokunta ryhtyikäsittelemäänhallituksen antamaa asetusta liikkumiskiellosta Uudenmaan ja muun Suomen välillä. Kun mietintösaadaanvalmiiksi, asia siirtyy nopeasieduskunnan käsiteltäväksi.

Eduskunnan käsittelyn on määerä valmistuailtapäivään mennessä, jonka jälkeenpoliisi ja muut viranomaisetaloittavatUudenmaan eristämisen. Tarkastuspisteitä ja tiesulkuja perustetaan suurille ulosmenoteille sekäpienemmille teille. Matkustustavalvotaan myös rautatieasemilla sekä junissa ja busseissa sekäsatamissaja Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Liikkumisrajoitusten on tarkoitus kestää 19.4.2020 saakka.

Poikkeuksia liikkumisrajoituksiin saavat välttämättömät liikkumistarpeet.Tulijoiden ja menijöiden pitää kysyttäessä antaa poliisille selvitys matkansa tarkoituksesta.

Tiedossa ei vielä ole, mihin aikaan rajoitukset tulisivatvoimaan. KansliapäällikköKirsi Pimiäsisäministeriöstä arvioi torstaina, että eduskunnan päätöksenteko menee ainakin myöhäiseen iltapäivään, sillä asia todennäköisesti herättää eduskunnassa keskustelua.

– Jos siinä menee tuntikausia, niin ei varmastikaan poliisi tuolla ulkona seiso valmiiksi odottamassa. Kun se tulee voimaan, he saavat siitä tiedon ja käynnistävät omat toimensa, hän totesi STT:lle.

Uudenmaan maakunnan rajoille tulee kattava määrä sulkupisteitä ja myös pienemmät tiet suljetaan, kertoi Helsingin poliisilaitoksen poliisikomentaja Lasse Aapio torstaina. Aapion mukaan sulkupisteitä tulisi tällä tietoa 30–40 kappaletta.

Hallitus kertoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa esittävänsä Uudellemaalle tiukkoja liikkumisrajoituksia. Uudenmaan maakuntaan tulo ja sieltä poistuminen aiotaan kieltää. Liikkumisrajoitusten on määrä kestää 19. huhtikuuta asti.

Hallituksen mukaan rajoituksista voitaisiin poiketa vain työssäkäynnin tai elinkeinon harjoittamisen osalta sekä esimerkiksi lapsen tapaamisoikeuden tai lähiomaisen kuoleman vuoksi. Vapaa-ajan matkat esimerkiksi kesämökeille eivät ole riittävä syy ylittää Uudenmaan rajaa.

hallituksen tiedotustilaisuudessa paikalla ovat työministeri Tuula Haatainen, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sekä liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka Tilaisuudessa on viittomakielen tulkkaus. Tulkkeina Outi Huusko ja Heidi Kangas