Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asukkaat toivovat liikenteen olevan helppoa, nopeaa ja ympäristöystävällistä – Lappeenrannan kestävän liikkumisen suunnitelmaan voi vielä vaikuttaa sähköisen kyselyn kautta

Lappeenrannan kaupunki järjesti maaliskuun alussa kaksi kaikille avointa asukastilaisuutta, joissa kaupunkilaiset pääsivät osallistumaan kaupungin tulevaisuuden liikkumisen suunnitteluun. Asukastilaisuuksissa käsitellyt aiheet, kuten kävely, pyöräily ja joukkoliikenne, liittyvät Lappeenrannan kaupungin kestävän liikkumisen suunnitelman laatimiseen, jota kaupunki tekee yhteistyössä konsulttiyritys Rambollin kanssa.

Käyttäjien kokemukset ja näkemykset ovat kaupungininsinööri Olli Hirvosen mukaan tärkeitä, sillä suunnitelman tavoitteena on, että tulevaisuudessa Lappeenrannassa on entistä helpompaa liikkua eri kulkutavoilla. Asukkaiden kuuleminen varhaisessa vaiheessa on tärkeää myös sen vuoksi, että silloin on mahdollista vaikuttaa tehokkaasti valmisteltavan asian sisältöön.

Makea Coffeessa ja LUT-yliopiston Lappeenrannan kampuksella järjestetyt tilaisuudet ovatkin olleet Hirvosen mukaan hyvä keino tavoittaa asukkaita.

– Asukastilaisuuksilla ja niiden paikkavalinnoilla on haluttu tarjota ihmisille mukava ja vaivaton pop up -tyylinen mahdollisuus osallistua kestävän liikkumisen suunnitelman laatimiseen. Lisäksi tilaisuuksissa on ollut mahdollista vaikuttaa vihreään Horisontti -teemayleiskaavaan, sekä kaupungin ilmasto-ohjelmaan, Hirvonen kertoo kaupungin tiedotteessa.

Yliopistolla järjestetyn tilaisuuden avulla haluttiin saada erityisesti opiskelijoiden ääni kuuluviin osana kaupungin toimintaa ja sen kehittämistä.

– Yliopisto oli todella hyvä paikka tavoittaa ihmisiä. Erityisesti ilahdutti ulkomaisten opiskelijoiden kiinnostus Lappeenrannan liikkumisympäristöä kohtaan. Liikkuminen koetaan venäläisestä, kolumbialaisesta tai bolivialaisesta näkökulmasta varsin helpoksi, mutta samalla toivottiin nykyistä ympäristöystävällisemmän liikkumisen mahdollistamista, tilaisuudessa mukana ollut projektipäällikkö Anna Korpinen Rambollista kertoo.

Asukastilaisuuksiin on osallistunut tähän mennessä yli 160 henkilöä. Liikkumisen helppous, nopeus, ympäristöystävällisyys ja edullisuus ovat näkyneet tilaisuuksiin osallistujien yleisimpinä toiveina.

– Suurin osa vastaajista pitää Lappeenrannassa liikkumista helppona ja miellyttävänä, mutta edelleen löytyy vastaajia, jotka kokevat liikkumisen hankalana ja hitaana. Meillä riittää siis vielä kehitettävää toiminnassamme, Hirvonen toteaa.

Kestävän liikkumisen suunnitelman tärkeimmiksi tavoitteiksi asukkaat ovat nostaneet ympäristöasioiden huomioimisen, liikkumisen taloudellisuuden ja terveyshyötyjen saavuttamisen. Suurin osa (80 prosenttia) vastaajista pitää kestävän liikkumisen edistämistä tärkeänä tai erittäin tärkeänä.

Kestävän liikkumisen suunnitelmaan voi vielä vaikuttaa vastaamalla sähköiseen kyselyyn osoitteessa www.webropol.com/s/lappeenrantaliikkuu. Kyselyn aukioloaikaa on jatkettu koronavirusepidemian vuoksi sunnuntaihin 5.4. saakka.

Kaikkien kyselyyn vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan kaupunkipyörien käyttöoikeus vuodelle 2020, joukkoliikenteen Waltti-kuukausilippuja (3 kpl) ja Hertz-sähköauton vuokraus viikonlopun ajaksi.