Torielämä sinnittelee – Vetyjä syödään nyt autossa, kalakauppa aloitti kotiinkuljetukset

Ilkka Pohjalainen

Lappeenrannan torilla seitsemästä kahvikioskista vain yksi oli auki maanantaina. Kahvikioski Sirkku Peitsoman tiskin takana yrittäjä Antti Pyysing kaatoi kahvia pahvimukiin, käsineet kädessä. Hän on myös toriyhdistyksen puheenjohtaja.

– Vanhempi väki asiakaskunnasta on hävinnyt melkein tyystin, turistit eivät poikkea vedylle, hiljaista on, Pyysing kertoo. Hän aikoo kuitenkin jatkaa kioskin auki pitoa niin kauan kuin se on järkevää.

Uutena ilmiönä on, että asiakkaat tulevat ostamaan vetyjä ja syövät ne autossa.

Torstaina kioskiin olivat piipahtaneet Seppo Turtiainen sekä Ryynäsen perhe, isä Mika sekä esikouluikäiset Taava ja Iikka Lihapiirakat tekivät kauppansa.

– Aamupäivä oltiin liikennepuistossa. Lapset ovat kotona, koska metallialan yritykseni MH Pipeworksin työt loppuivat kuin seinään ja olen itsekin kotona. Tultiin antamaan kahvikioskin yrittäjälle henkistä ja aineellista tukea, Mika kertoi.

Pyysingin mukaan torikauppiaitten yhdistys on pyytänyt kaupungilta helpotusta vuokriin koronatilanteen takia.

– Meillä torin toimijoilla tili tehdään kesällä, ja jos koronatilanne jatkuu pitkälle kesään, tiukoille vetää.

Torilla lemiläinen Matti Karhu kauppasi perunoita, sipuleita, juureksia, kananmunia ja pajunoksia punaisesta pakettiautosta.

– Asiakkaita on vielä, mutta kananmunista alkaa tulla ongelma, niitä alkaa kasaantua, Karhu kertoo.

– Torihan on terveellinen ympäristö tehdä kauppaa ulkoilmassa, Karhu pohtii.

Kauppahallissa oli maanantaina auki kauppahallin kahvila sekä kalakauppa Forelli. Kahvilayrittäjä Niina Hytti kertoi, että ruokatoiminta kahvilasta oli pantu tauolle, ja maanantaina poistettiin käytöstä sisätilan kahvilapöydät.

– Katsotaan, mihin tämä menee.

Lihan, leikkeleiden ja juuston erikoiskauppa Mytty on kahden vaiheilla. Pääsiäinen on tulossa, ja lammastilaukset pitäisi lähettää, mutta ei ole vielä selvää, voidaanko jatkaa.

– Veitsi kurkulla tässä eletään. Hallikauppiaat ovat myös kirjelmöineet kaupungille ja pyytäneet vuokrien alennusta, kertoo Mytyn yrittäjä Heikki Saarela Vaihtoehtona on kaupan sulkeminen ja ilmoittautuminen työttömäksi, sillä korvauksia ei ole tiedossa näillä näkymin mistään.

Kalakauppa Forelli on aloittanut kotiinkuljetuspalvelun tiistaisin ja torstaisin. Hinta on kohtuullinen 5,90 euroa tilausta kohti, isompi ostos ilman kuljetusmaksua.

– Palvelu lähti hyvin käyntiin. Laidasta laitaan menee tuoretta ja savustamaamme kalaa, säilykkeitä, jauhettua kalaa, graavia ja kalapihvejä. Asiakkaat myös tilaavat valmiita paketteja, jotka viemme ulos autoon, kertoo tiskin takaa Antti Häkkinen

Maanantaina Lappeenrannan kaupunginhallitus päätti, että kaupunki myöntää koronapandemian takia erityisen hankalassa taloustilanteessa oleville yrityksille vuokranalennuksen kahden kuukauden vuokran osalta yrityksen ja kaupunkikonsernin välisissä vuokrasuhteissa.

Alennuksen myöntämisestä tai vuokravapautuksesta päättää vuokranantajalle osoitetun hakemuksen perusteella kaupunginhallitus. Hakijoilta edellytetään, että nämä ovat hakeneet valtion äkillisen häiriön aiheuttaman taloudellisen tappion kattamiseen tarkoitettua rahoitusta. Pienyrittäjille ja toiminimiyrittäjille on tulossa oma avustuspottinsa.

Elinvoiman ja kaupunkikehityksen toimialajohtaja Pasi Leimi tulkitsi, että vuokranalennus koskisi myös tori- ja hallikauppiaita. Valtion rahaa näidenkin on kuitenkin haettava, saipa sitä tai ei.

Leimin mukaan toria saati kauppahallia ei myöskään olla sulkemassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu