Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etäopetus jatkuu näillä näkymin kevään loppuun – Ministeri Andersson: Koulujen on tunnistettava ongelmatilanteet, tarvittaessa yhteys lastensuojeluun

Etäopetus kouluissa jatkuu ainakin toukokuun 13. päivään asti.

– Lähiopetukseen ei välttämättä ole mahdollista palata enää tämän kevätlukukauden aikana, sanoi opetusministeri Li Andersson (vas) hallituksen tiedotustilaisuudessa torstaina aamupäivällä.

Poikkeusjärjestelyistä huolimatta opetuksen jatkuminen on tärkeää, Andersson painotti.

Etäopetus koskee neljäsluokkalaisia ja sitä ylempiä luokkia. Hallitus on linjannut, että 1–3 -luokkalaisten lisäksi lähiopetukseen oikeutettuja ovat erityisen tuen oppilaiden lisäksi myös perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilaat. Tämä koskee maahanmuuttajataustaisia lapsia ja nuoria, joilla ei ole riittävää suomen tai ruotsin kielitaitoa perusopetukseen osallistumiseen.

Valmistavan opetuksen oppilaita on koko maassa noin 3 000.

Yhtäkään lasta ja nuorta ei saa jättää yksin, totesi Andersson.

– Ongelmatilanteiden tunnistaminen on tärkeää. Mikäli etäopetuksessa oppilaaseen ei saada yhteyttä, se vertautuu siihen, että hän ei tulisi lainkaan kouluun.

Tällaisessa tapauksessa koulun on otettava yhteyttä oppilaan huoltajaan. Oppilaan perhe voi myös saada tukea kunnan sosiaalityöntekijöiltä.

– Jos vankempia tukitoimia tarvitaan, voidaan konsultoida myös lastensuojelua, Andersson sanoi.

Myös toisen asteen kevään valmistujaisjuhlat ovat Anderssonin mukaan herättäneet huolta.

– Juhlien päivämäärä ei kuulu ministeriön toimivaltaan, mutta tarkoitus on kuitenkin löytää yhteinen päivä kaikille.

Andersson katsoo myös, että mikäli ammatillisessa koulutuksessa ei kyetä järjestämään näyttöjä kaikille, etusija tulisi antaa niille opiskelijoille, jotka ovat valmistumassa ammattiin tänä keväänä.

Korkeakouluissa siirtyminen etäopiskeluun verkon kautta on onnistunut hyvin, kiitteli tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk) tiedotustilaisuudessa.

Korkeakoulut tekivät nopeita muutoksia opetusjärjestelmiinsä. Kaikkea ei kuitenkaan voi tehdä etänä, kuten erikoistiloja vaativia laboratoriotöitä ja simulaatioita. Näiden osalta harjoittelu peruuntuu tai siirtyy.

Poikkeusolot ja koronaepidemia voivat pidentää opiskeluaikoja ja Kososen mukaan tämä huomioidaan opintotuessa. Tarkoitus on myös välttää turhia selvityspyyntöjä.

– Opiskelijan ei tarvitse murehtia opintotuen loppumista koronan takia, hän vakuutti.

Juuri päättyneessä yhteishaussa oli ennätysmäärä hakijoita korkeakouluihin, noin 150 000.

Kososen mukaan tarkoituksena on, että ensi syksynä aloittaa 46 600 uutta korkeakouluopiskelijaa, joista yli puolet valitaan toisen asteen todistusvalinnan perusteella.

Pääsykokeet pidetään toukokuun lopussa ja kesäkuun alussa. Mahdollisista muutoksista korkeakoulujen on ilmoitettava huhtikuun puoliväliin mennessä.

Vaikka päiväkodit ovat auki ja kouluissa annetaan lähiopetusta kolmosluokalle asti, viranomaiset suosittelevat vanhempia pitämään pienet lapset kotona koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Jotkut työnantajat ovat kehottaneet vanhempia kirjaamaan ylös tunnit, jotka menevät lasten opastamiseen etäkoulussa.

– Olemme kaikki uuden tilanteen edessä ja toivon myös työnantajilta joustoa ja armollisuutta, opetusministeri Andersson sanoi.