Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yrittäjille väliaikaista työmarkkinatukea, jos hallituksen esitys hyväksytään

Hallitus esittää, että yrittäjät voivat saada väliaikaisesti työmarkkinatukea koronavirusepidemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi. Tavoitteena on turvata yrittäjien toimeentulo. Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian ja se olisi voimassa 30. kesäkuuta asti, tiedottaa työ- ja elinkeinoministeriö.

Koronavirusepidemian seuraukset ovat monilla toimialoilla heikentäneet merkittävällä tavalla yrittäjien toimintamahdollisuuksia.

– Koronaviruksen aiheuttama tilanne on monille yrittäjille täysin kohtuuton, ja me tulemme nyt monilla tavoilla yrittäjien tueksi. Työttömyysetuuden mahdollistaminen myös päätoimisille yrittäjille on yksi näistä keinoista. Haluamme tehdä sen hakemisen ja saamisen yrittäjille mahdollisimman helpoksi, työministeri Tuula Haatainen sanoo tiedotteessa.

Ratkaisu koskee kaikkia yrittäjiä riippumatta siitä, harjoitetaanko yritystoimintaa yksityisenä elinkeinonharjoittaja tai yhtiömuodossa. Työmarkkinatuen saaminen edellyttää, että yrittäjän päätoiminen työskentely on päättynyt tai yritystoiminnasta saatava tulo on vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa siinä jokaista yrittäjänä työskentelevää henkilöä kohti, kerrotaan tiedotteessa.

Päätoimisen työskentelyn päättymisen tai tulon vähentymisen tulee johtua hyvin laajalle levinneestä vakavasta tartuntataudista eli koronavirusepidemiasta. Työmarkkinatuen saaminen ei edellytä yritystoiminnan lopettamista, yrittäjien eläkelain mukaisesta vakuutuksesta luopumista tai yrityksen lopettamistoimia. Opinnot eivät estä oikeutta työmarkkinatukeen.

Työmarkkinatuen maksaminen edellyttää, että henkilö ilmoittautuu työnhakijaksi te-toimistoon ja antaa selvityksen päätoimisen työskentelyn päättymisestä tai tulon vähentymisestä koronavirusepidemiasta johtuen. Te-toimisto antaa yrittäjän oikeudesta työmarkkinatukeen työvoimapoliittisen lausunnon Kelalle.

Työmarkkinatukea voidaan maksaa ajalta 16. maaliskuuta–30. kesäkuuta. Jos yrittäjä rekisteröityy työnhakijaksi viimeistään 15. huhtikuuta, hänellä on oikeus työmarkkinatukeen työnhakua edeltävältä ajalta, kunhan tuen saamisen edellytykset täyttyvät.

Hallitus antoi esityksen työttömyysturvalain väliaikaisesta muuttamisesta eduskunnalle 2. huhtikuuta. Hallitus pitää muutoksen kiireellistä voimaantuloa tärkeänä koronavirusepidemiasta yrittäjille aiheutuvien yritystoiminnan kielteisten vaikutusten vuoksi. Työ- ja elinkeinoministeriö viestii lain voimaantulosta, kun eduskunta on käsitellyt hallituksen esityksen ja presidentti on vahvistanut lain.