Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lappeenranta tarkentaa yrityksille, yhdistyksille ja muille toimijoille suunnattavien toimitilavuokrien joustojen ja vapautusten käytäntöjä – kaupunginhallitus päättää menettelytavoista 6.4.

Lappeenrannan kaupunginhallitus päätti 30.3., että koronavirustilanteen vuoksi erityisen hankalaan taloustilanteeseen joutuneille, kaupungin tiloissa vuokralla oleville yrityksille ja yhdistyksille myönnetään myöntämisedellytysten täyttyessä vuokranjoustoa kolmen kuukauden vuokran verran ja tarvittaessa myös vapautusta kahden kuukauden vuokran osalta.

Kaupungin virkamiesjohto on laatinut kaupunginhallitukselle esityksen, jossa tarkennetaan hakijoita koskevia vuokranjoustoon tai -vapautukseen liittyviä myöntämisedellytyksiä sekä menettelytapoja. Kaupunginhallitus päättää asiasta esityksen pohjalta 6.4.

Asiasta kertoo kaupunki tiedotteella.

Myöntämisedellytysten tulee täyttyä, jotta vuokrajouston ja -vapautuksen voi saada

Kaupunki on suunnitellut myöntämisedellytykset, joista jokaisen tulee täyttyä, jotta kaupunki voi myöntää vuokrajoustoa ja -vapautuksen.

Lappeenrannan Toimitilojen toimitusjohtaja Mikko Hietamiehen mukaan joustoa ja vapautusta hakevan tulisi olla yritys, yhdistys tai muu kolmannen sektorin toimija, joka työllistää alle 10 henkilöä ja jolle koronavirustilanne on aiheuttanut poikkeuksellisia taloudellisia häiriöitä.

– Edellytyksenä on, että kaupungin toimitiloissa vuokralaisena olevan toimijan liikevaihto on laskenut koronavirustilanteen takia yli 30 prosenttia verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan.

Kaupungin esityksen mukaisesti edellytyksenä vuokrajoustolle ja -vapautukselle on myös, että toimijan ei ole mahdollista saada korvausta vakuutusyhtiön kautta koronapandemiasta aiheutuneista tappioista.

– Edellytämme myös, että toimija on hakenut tilanteeseen liittyvää valtion rahoitusta tai muuta vastaavaa julkista tukea. Tuen saaminen ei poissulje kaupungin vuokrajouston ja -vapautuksen saamista.

Myös kausiluonteista toimintaa harjoittavien toimijoiden osalta noudatetaan lähtökohtaisesti edellä mainittuja toimijaa ja tämän toimintaa koskevia edellytyksiä.

– Edellytyksistä voidaan kuitenkin joustaa tapauskohtaiseen harkintaan perustuen niin, että siinäkin tapauksessa edellä mainittujen edellytysten periaatteellinen tarkoitus toteutuu, Hietamies selvittää kaupungin tiedotteessa.

Kaupunginhallitukselle valmistellun esityksen mukaan vuokrajouston ja vapautuksen saadakseen vuokralaisen tulee toimittaa kaupungille hakulomake 31.5.2020 mennessä.

Mikko Hietamies kertoo, että vuokralainen voi hakea joko vuokrajoustoa eli maksuaikaa, vuokravapautusta tai molempia.

– Lomakkeessa pyydämme toimijalta tietyt perustiedot sen selvittämiseksi, että vuokrajouston tai vuokravapautuksen myöntämisedellytykset täyttyvät. Hakemukset pyydetään toimittamaan kaupungin kirjaamoon, josta ne toimitetaan viivytyksettä valmisteltavaksi päätöksentekoa varten.

– Haun käynnistymisestä tiedotetaan välittömästi, kun kaupunginhallitus päättää asiasta ja haku avautuu. Mahdollisuuksien mukaan pyrimme informoimaan hakuprosessista ja sen alkamisesta tarkemmin jo ennakkoon, jotta toimijat voivat jo varautua hakemusten laadintaan.

Hakemusten arviointi ja valmistelu päätöksentekoa varten toteutetaan yhteistyössä kaupungin ja Wirma Lappeenranta yrityspalveluiden asiantuntijoiden toimesta.

Kaupunki esittää, että hakemuksen myöntämisestä vastaisi se toimivaltainen toimielin, jonka toimialaan ja päätösvaltaan kyseisen toimijan vuokrasuhde kuuluu. Pääosan hakemuksista tulisi käsittelemään näin ollen Lappeenrannan Toimitilat.

Vuokrajoustot ja -vapautukset tulisivat esityksen mukaisesti voimaan sitä koskevaa toimielimen päätöstä seuraavan kuukauden alusta lukien, aikaisintaan toukokuun 2020 alusta.

– Huhtikuun 2020 vuokralaskut toimitetaan vuokralaisille normaalikäytännön mukaisesti, mutta niiden osalta tapauskohtaisesti voidaan neuvotella maksuajasta konsernin normaalisti noudattamien käytäntöjen mukaisesti, Hietamies sanoo.