Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alkoholin kulutus jatkaa laskuaan – Virosta ja Latviasta tuodaan yhä vähemmän väkeviä viinoja

Alkoholijuomien kulutus on vähentynyt jo yli kymmenen vuotta eikä viime vuosi tehnyt poikkeusta.

Kokonaiskulutus väheni viime vuonna 3,9 prosenttia vuodesta 2018. Myynti väheni niin ruokakaupoissa ja Alkoissa kuin ravintoloissakin.

Viime vuonna alkoholia kului sataprosenttiseksi muutettuna tasan 10 litraa jokaista 15 vuotta täyttänyttä kohti, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Virallisen tilaston mukaan kulutus eli myynti kotimaassa oli noin 8,2 litraa ja virallisen kulutustilaston ulkopuolelle jäävä kulutus, lähinnä matkustajatuonti, oli noin 1,8 litraa sataprosenttista alkoholia jokaista 15 vuotta täyttänyttä kohti.

Kulutuksen laskua selittää eniten alkoholijuomien matkustajatuonnin väheneminen, erityisesti väkevissä juomissa, selvittää THL:n tiedotteessa erityisasiantuntija Marke Jääskeläinen

Viron ja Latvian veronalennukset kiihdyttivät panimotuotteiden matkustajatuontia loppuvuodesta, mutta vastaavasti väkevien tuonti väheni merkittävästi.

Sataprosenttisena alkoholina mitattuna matkustajatuonti väheni 12,7 prosenttia.

Jääskeläisen mukaan alkoholista aiheutuvat haitat, kuten terveydenhuoltoa kuormittavat lääkärikäynnit ja sairaalahoitojaksot eivät kuitenkaan ole vastaavasti vähentyneet viimeisimpien eli vuoden 2018 tietojen mukaan.

– Lisäksi alkoholikuolemien määrä kääntyi pitkästä aikaa nousuun vuonna 2018.

Keskiolutta juodaan edelleen eniten kaikista juomaryhmistä, vaikka myös sen kulutus väheni viime vuonna.

Yli 4,7 -prosenttisen vahvan oluen sekä vahvojen juomasekoitusten eli long drink -juomien ja vahvojen siiderien kulutuksen kasvu jatkui viime vuonna.

Tilaviini- ja sahtimyymälöiden määrä kolminkertaistui ja pääosin kasvu johtui käsityöläisoluita valmistavien pienpanimojen määrän kasvusta.

Vuoden 2019 alussa kaikkien alkoholijuomaryhmien alkoholiveroa korotettiin, mutta niin, että korotus painottui lievästi enemmän mietoihin alkoholijuomiin.