Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansanedustaja vaatii vuokrat alas ja häädöt jäihin: "Ennaltaehkäisisi Suomea ajautumasta 1990-luvun laman kaltaisiin ongelmiin"

Kansanedustaja Pia Lohikoski (vas.) jätti tiistaina eduskunnassa toimenpidealoitteen, jossa hän ehdottaa väliaikaisia vuokranalennuksia asuntoihin ja liiketiloihin sekä häätöjen keskeyttämistä koronaepidemian ajaksi.

– Asuminen on kansalaisten merkittävin kuluerä, samoin yrityksille tilavuokrat ovat usein huomattava kiinteä kulu. Nämä kulut juoksevat kriisissäkin, vaikka tulot olisivat kadonneet, Lohikoski sanoo tiedotteessaan.

Hän huomauttaa, että monilla aloilla liiketoiminta on loppunut äkillisesti ja ihmiset ovat menettäneet toimeentulonsa.

Lohikosken ratkaisu asiaan on se, että yritysten vuokria laskettaisiin samassa suhteessa, kuin liiketoiminta on vähentynyt. Jos liiketoiminta on loppunut kokonaan, ei vuokraakaan tulisi Lohikosken mukaan periä.

Hän kertoo saaneensa hätääntyneitä yhteydenottoja yrittäjiltä ja asunnottomien parissa toimivilta tahoilta. Kuulemansa pohjalta hän esittää, että vuokratason kohtuullistaminen ja häätöjen estäminen on välttämätöntä ja toimeen tulisi ryhtyä heti.

Lohikosken mukaan vuokranalennukset ennaltaehkäisisivät Suomea ajautumasta 1990-luvun lama-ajan kaltaisiin sosiaalisiin ongelmiin.

Lohikoski kiittelee tiedotteessaan niitä kaupunkeja ja suuria vuokranantajia, jotka ovat jo reagoineet yritysten tilanteeseen liiketilojen vuokria laskemalla.

– Samaa ei voi sanoa esimerkiksi joistain kansainvälisistä sijoitusyhtiöistä. Kaikki vuokranantajat eivät ole vapaaehtoisesti toimineet yritysten vaikean taloustilanteen helpottamiseksi, joten siksi hallitukselta tarvitaan toimia asian ratkaisemiseksi määräaikaisesti poikkeusolojen ajalle, Lohikoski napauttaa tiedotteessaan.

Hän esittää myös, että asuinhuoneiston vuokrasopimuksen purkaminen vuokranmaksun viivästymisen perusteella kiellettäisiin koronaepidemian aikana.

– Koronaepidemian hoidon näkökulmasta meillä ei ole varaa ajaa ihmisiä kodeistaan ja pahimmillaan lisätä asunnottomuutta jo valmiiksi haastavassa tilanteessa.