Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi varoittaa väärennetyistä maksutositteista käytettyjen tavaroiden myyjiä

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen tietoon on tullut lyhyen ajan kuluessa useampia tapauksia, joissa yksityishenkilöä on huijattu väärennetyllä tai väärällä maksutositteella ja saatu hänet luopumaan omaisuudestaan ilman sovittua maksutoimitusta.

Tekotapa ei ole sinällään uusi, mutta nyt huijaamalla haltuun saadun omaisuuden arvo on noussut. Uusimmissa Etelä-Karjalassa esille tulleissa tapauksissa on kyse autokaupoista.

Poliisi tutkii useampaa rikosta, joissa yksityishenkilöt ovat sopineet käytetyn tavaran kaupasta myyjän netti-ilmoituksen perusteella. Rikoksesta epäilty on ottanut myyjään yhteyttä ja ilmoittanut olevansa kiinnostunut tuotteen ostamisesta. Myyjä ja oletettu ostaja ovat sopineet tapaamisen kauppojen tekemiseksi. Henkilökohtaisesti tapaaminen on ilmeisesti lisännyt myyjän luottamusta ostajaan.

Ostaja on luvannut maksaa tuotteen myyjän pankkitilille tilisiirrolla matkapuhelimellaan, jonka jälkeen hän on tehnyt kokonaan väärän maksutositteen tai väärentänyt maksutositepohjaan myyjän tilinumeron ja sovitun kauppasumman sekä esittänyt sitä tositteena tehdystä tilisiirrosta puhelimensa näytöltä myyjälle.

Myyjä on erehtynyt luulemaan kuittia aidoksi ja luovuttanut omaisuutensa ostajalle. Myyjä ei ole saanut maksua ikinä tililleen, koska tosite ei ole ollut aito asiakirja tapahtuneesta tilisiirrosta.

Vastaavia tapauksia on tullut poliisin tietoon aiemminkin yksityishenkiköiden välisessä käytetyn tavaran kaupassa. Yleensä kyse on ollut pienemmistä summista ja pienistä esineistä. Nyt poliisin tietoon tulleet tapaukset koskevat autokauppaa.

Poliisi kehottaa kansalaisia suhtautumaan varauksella kyseisenlaisiin maksutositteisiin. Kaikki maksutositteet eivät edelleenkään ole vääriä, mutta varminta on sopia maksu niin, että maksun suorituksen voi todentaa omalta tililtään. Poliisi muistuttaa, että pankkipalvelut ovat nykyään varsin nopeita ja reaaliajassa toimivia rahansiirtopalveluita on useita.

Poliisi kertoi rikosepäilyistä tiedotteella.