Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääsiäinen ilman seurakuntaa – jumalanpalvelukset jatkuvat poikkeusoloista huolimatta

Lappeenrannan seurakunnissa valmistaudutaan pääsiäisen viettoon poikkeusoloissa.

Ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Timo Tynkkynen kertoo, että pääsiäinen on ortodokseille vuoden tärkein kirkkojuhla.

Valmistautuminen alkaa laskiaisesta paastoajalla, joka kestää pääsiäiseen. Itse pääsiäistä vietetään helatorstaihin asti.

Kirkkoherra arvioi, että pääsiäisjumalanpalvelukseen osallistuu Lappeenrannassa yleensä parisensataa ihmistä.

Vaikka koronakriisi on sulkenut kirkkojen ovet, niin pääsiäisjumalanpalveluksista ei seurakunta kuitenkaan luovu.

– Vaikka kirkkokansa ei pysty jumalanpalveluksiin osallistumaan, niin ne toimitetaan meidän molemmissa kirkoissa Lappeenrannassa ja Imatralla. Tilanteenahan se on tietysti erikoinen, kun kansa ei sinne pääse, mutta toisaalta seurakuntaa ei olisi olemassa, jos jumalanpalveluksia ei toimitettaisi.

Tynkkynen kertoo, että Lappeenrannan seurakunta on lähettänyt jumalanpalveluksia myös netin kautta.

Pääsiäisenä he eivät tosin näin tee, koska ortodoksisen kirkon jumalanpalvelus Helsingistä lähetetään Ylen kanavilla televisiossa ja radiossa. Lappeenrannassa jumalanpalvelus toimitetaan alle kymmenen hengen voimin.

Ortodoksinen seurakunta kertoo olevansa kriisiaikana seurakuntalaisten tukena, vaikka kirkkoon ei pääsekään.

Esimerkiksi papisto on tavoitettavissa puhelimitse ja sähköpostin välityksellä.

– Voimme sopia henkilökohtaisia tapaamisia. Pari viikkoa sitten lähetimme kaikille 70 vuotta täyttäneille henkilökohtaisen kirjeen kotiin, jossa kerroimme mahdollisuuksista, joilla voimme diakoniatyön kautta tukea ja auttaa kauppa-asioissa, Tynkkynen kertoo.

Kevään suurista kirkkojuhlista ovat luvassa vielä helatorstai ja helluntai.

– Ne todennäköisesti jäävät nyt sitten tämän poikkeustilan alle.

Kirkkoherran mukaan varsinaista korona-ahdistusta ei seurakuntalaissa ole näkynyt. Ihmiset tuntuvat ymmärtävän tilanteen, kun yleinen tiedoitus poikkeusoloista on toiminut.

– Voimakkaasti näkyy kaipuu ja harmi siitä, että ei pysty osallistumaan jumalanpalveluksiin. Toisaalta sitten tämä on antanut aivan uusia ulottuvuuksia paastoamiselle. Ihmisten on ollut vähän pakko pohtia myöskin elämänarvojen järjestystä ja niiden merkitystä. Siinä on uusia hengellisiä ulottuvuuksia varmasti monelle auennut.

Myös evankelis-luterilaisessa seurakunnassa pääsiäinen on merkityksellinen juhla.

– Sanoisin näin, että luterilaisessa kirkossa joulua ehkä vietetään näyttävämmin, mutta kyllä se on yksi meidän tärkeimmistä juhlista ja kiirastorstai on yksi niistä jumalanpalveluksista, joissa on eniten seurakuntalaisia läsnä. Paitsi tänä vuonna, kirkkoherra Hannu Haikonen kertoo.

Evankelis-luterilaisessa kirkossa pääsiäisen jumalanpalvelus aiotaan toimittaa ortodoksien tapaan ilman seurakuntalaisia.

Haikonen kertoo, että Lappeenrannassa jumalanpalvelusta voi seurata Järviradion kautta.

– Siellä on toimittavat papit, kanttori ja suntio paikalla.

Seurakunnan tapahtumat ovat toistaiseksi peruuntuneet, nykytiedon mukaan ainakin toukokuun puoliväliin asti. Kirkkoherra Haikonen sanoo, että myös heillä diakoniatyö ja muu tukeminen jatkuu esimerkiksi netin ja puhelimen välityksellä.

– En näkisi tätä poikkeustilannetta vain uhkana, vaan myös mahdollisuutena ottaa käyttöön uusia toimintatapoja.

Haikosen mukaan huoli koronasta kuitenkin näkyy ihmisten yhteydenotoissa.

– Ihmisten tuska on kyllä lisääntynyt. Ihmisillä on huoli ja ahdistus tällaisen uuden tilanteen edessä.

Kirkkoherra toivoo, että pääsiäistä vietettäisiin nyt kotona ihan samoilla traditioilla kuin ennenkin.

Jumalanpalveluksia voi kuunnella radiosta ja pääsiäisen aiheista lukea Raamatusta.

Myös ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Tynkkynen sanoo, että pääsiäistä voi totta kai juhlia kotioloissa ihan normaaliin tapaan.

Jumalanpalvelusten seuraaminen radion tai television välityksellä ei korvaa läsnäoloa kirkossa, mutta muistuttaa osaltaan kuitenkin pääsiäisen olemassaolosta.

– Pääsiäinen ei kuitenkaan häviä siihen, että tällä kertaa ei päästä kirkkoon yhdessä viettämään sitä.