Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuju-panimo sopeutuu – Harapaisissa toimivan pienpanimon tynnyriolut lorotetaan nyt käsipelillä pulloihin ja myydään panimomyymälässä

– Pari päivää olimme shokissa. Sitten käärimme hihat ja ryhdyimme selättämään ongelmia, kertoo panimoyrittäjä Jukka Mononen Lappeenrannan Harapaisissa entisessä meijerikiinteistössä toimiva Panimoyhtiö Tuju on tätä nykyä Etelä-Karjalan ainut panimo ja kaupungin pitkän panimoperinteen lipunkantaja.

Pienpanimo aloitti toimintansa vuonna 2015. Firma työllistää nyt neljä henkilöä. Osakkaina ovat Jukka Mononen, Tuomas Mäkiniemi ja Samu Koskinen Lisäksi yhden palkatun työntekijän päävastuualue on tuotannon puolella.

Panimon tuotteita on myyty oman maakunnan lisäksi ympäri maata Helsinkiä, Turkua ja Oulua myöten, etenkin ravintoloihin ja festivaaleille, mutta myös kauppoihin.

Tuotantotiloista kuuluu kilinää. Menossa on 500 litran oluterän pullotus käsipelillä patenttikorkkipulloihin. Erä oli alun perin tarkoitus myydä tynnyreissä.

Olut, joka nyt aiheuttaa näitä erityistoimia, on ipa-olut Kosminen Sumu. Se tehtiin ravintolamyyntiin, joka meni koronamääräysten myötä täysin tukkoon.

– Tämä oluttyyppi ei säily kovin pitkään. Nyt pullotamme sitä growler-korkkipulloihin, ja myymme panimon myymälästä. Se on sitten juotavissa vain parin päivän ajan säilyvyyden takia.

Koko oluenvalmistusprosessi kestää lyhyimmillään kuukauden verran. Niinpä tankeissa nyt muhivat erät on pantu alulle, kun ravintoloiden sulkemisista ei vielä ollut tietoa. Käymässä on nyt viitisen tankillista eri oluttyyppejä, tilavuudeltaan 500-1 000 litraa.

Mononen pyörittelee kädessään pulloa Kvitteni Saisonia, belgialaistyylistä maalaisolutta. Se tehtiin Lahteen festivaaleille, jotka peruuntuivat. Nyt sitäkin myydään panimon omassa myymälässä. Kaupan hyllylle se on liian vahvaa.

On myös oluita, jotka säilyvät pitkään ja jopa vaativat pitkää kypsymistä, kuten imperial stout. Sitä kypsytetään tynnyreissä vuodenkin verran, ja se säilyy sitten pari kolme vuotta.

Vuosien varrella Tuju on valmistanut noin 120 erilaista olutta.

–Kevääksi ja kesäksi oltiin panostettu ravintola- ja festivaalimyyntiin. Nyt pitäisi löytää markkinaa kaupoista. Kaikilla panimoilla on sama tilanne, oli iso tai pieni. Isojen firmojen lagerit eivät välttämättä suoranaisesti tappele hyllytilasta pienpanimotuotteiden kanssa, koska asiakassegmentti on hieman erilainen.

Tujun oman myymälän kautta olutta myydään parina päivänä viikossa. Nettikauppa on määrä lanseerata tällä viikolla. Miehistövaje rajoittaa myymälän aukipitoa. Tarkat tiedot löytyvät aina panimon nettisivuilta, ja muutoksista kerrotaan Facebookissa, Mononen kertoo.

Muuten Tuju on yrityksenä samassa asemassa kuin monet muutkin yritykset. Pakollisiin yrittäjämaksuihin voi saada lykkäystä, ja jonkinlaista tukea voi mahdollisesti saada Business Finlandin kautta.

– Voi olla, että panimoita karsiutuu, tai sitten ne eriytyvät ja keskittyvät enemmän tietynlaisiin oluttyyleihin, mutta tuotemäärät eivät luultavasti tule vähenemään, Mononen pohtii tulevaisuuden näkymiä.

Tuotantotiloissa jatkuu kilinä ja kolina. Tulossa on viikonloppu ja pääsiäinen.