Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jokaiselle sähköpyörän ostajalle tulossa 400 euroa valtiolta – jopa kymmeniä prosentteja pyörän hinnasta

Sähköavusteisen polkupyörän ostajat ovat saamassa valtiolta 400 euron tuen.

Liikenne- ja viestintäministeriö kertoi maantaina, että tuki voi astua voimaan jo 1. heinäkuuta tänä kesänä.

Tukea voisi saada kuitenkin jo keväällä 1.4. jälkeen ostetuista sähköpyöristä. Takautuvaa tukea haettaisiin Trafilta verkkohakemuksella.

Ehdotuksen mukaan tukeen olisivat oikeutettuja yksityishenkilöt, ja tukea voisi saada uuden sähköpyörän hankintaan kerran kalenterivuodessa.

Tuen myöntämisestä vastaisi Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

Toteutuessaan 400 euron tuki olisi erittäin antelias.

Kalliimpien sähköpyörien hinnat nousevat Suomessa useisiin tuhansiin euroihin, mutta huokeitakin malleja on myynnissä.

Esimerkiksi XXL-ketju myy sähköpyöriä nyt 999eurolla. Tällaisissa pyörissä valtio tuki voisi olla siis noin 40 prosenttia sähköpyörän hankintahinnasta.

Vieläkin halvempia malleja on Verkkokauppa.comissa, jossa huokeimmat sähköpyörät maksavat vain 529 euroa. Jos tukea sai näihin halpamalleihin, kattaisi se leijonanosan hankintakuluista.

Liikenne- ja viestintäministeriönylitarkastaja Eleonoora Eilittä sanoo, että 400 euron summa on laskettu muun muassan sen mukaan, minkä hintaisia sähköpolkupyöriä suomalaiset keskimäärin ostavat.

–Ihmiset maksavat tällä hetkellä sähköpolkupyöristä 1500–2500 euroa.Tuen saisi kaikista malleista. Luonnoksessa ei ole sille rajoituksia.

Eilittä sanoo, että arvioiden mukaan sähköavusteisten polkupyörien hinnat eivät ole tulossa alaspäin.

Sähköpyörien hankintatuki rahoitettaisiin vuosille 2018–2021 sähkökäyttöisten henkilöautojen hankintatukeen ja muuntotukiin varatuista rahoista.

Ehdotuksen toteutuminen edellyttää vielä lakimuutosta vähäpäästöisten autojen hankintatukea koskevaan lakiin.

Lakimuutoksesta pyydetään lausuntoja pikavauhtia 3. huhtikuuta mennessä.

Sähköpyörien tukea perustellaan kansallisten ilmastotavoitteiden saavuttamisella. Suomi on linjannut tavoitteekseen lisätä kävelyn ja pyöräilyn kulkutapaosuutta 30 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.