Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jörn Donner ja Kauko Röyhkä ottavat kantaa Louhimies-kohuun – "Jos nainen sanoo ei, se on ei"

Ohjaajasadismia ja näyttelijöiden nöyryyttämistä on ollut olemassa kauan ennen Aku Louhimiehen tapausta, muistuttaa elokuvaohjaaja Jörn Donner Helsingin Sanomien mielipidesivulla.

–Se tosiasia, että sadismi kohdistuu lähinnä naisiin, antaa epämiellyttävän seksuaalisen häirinnän sivumaun.

Donner muistelee ruotsalaista elokuvaohjaaja Ingmar Bergmania, joka määräsi lääkärin valehtelemaan, että näyttelijää uhkasi tappava tauti.

–Näyttelijän piti näyttää sairaalta tulevassa elokuvassa. Hän ”parani” heti kuvausten jälkeen, Donner kijoittaa Helsingin Sanomissa.

Omissa elokuvissaan Donner on halunnut rakentaa miellyttävän ilmapiirin, jossa näyttelijät viihtyvät.

–Kaikenlainen painostus on minulle vierasta, vaikka olen kokenut muiden ohjaajien kyseenalaistavan menettelyn.

Louhimies-kohusta voi jokainen ottaa opikseen

–Mitä me tästä opimme? Jos nainen sanoo ei, se on ei, Donner päättää kirjoituksensa.

Kaverin piinaaminen alkoi muistuttaa julkista ruoskimista.

Myös muusikko-kirjailija Kauko Röyhkä kertoo oman mielipiteensä Aku Louhimiehen ja näyttelijöiden välisestä suhteesta. Facebook-sivullaan hän ihmettelee, miksi Aku Louhimiestä nostettiin julkinen kohu, jota koko kansa pääsee retostelemaan.

–Kaverin piinaaminen alkoi muistuttaa julkista ruoskimista, jota harrastettiin keskiaikana, Röyhkä kirjoittaa Facebookissa.

–Eikö olisi riittänyt, jos näin monta merkittävää naisnäyttelijää olisi tehnyt ohjaajalle yhteisen kirjallisen valituksen? Fiksuna miehenä Aku olisi varmasti ottanut onkeensa ja muuttanut tyyliään.

Röyhkä on näyttelijöiden kanssa samaa mieltä siitä, että Louhimies on toiminut väärin ja ohjaajien mielivaltaa pitäisi hillitä. Hän pohtii kuitenkin kohun tarkoitusperiä.

–Oliko näyttelijättärien tarkoituksena vaikeuttaa Louhimiehen työskentelyä?

–Täytyy huomauttaa, että muutamat noista Akun kaltoin kohtelemista naisnäyttelijöistä ovat lyöneet itsensä läpi nimenomaan hänen elokuvissaan. Nyt he ovat isoja tähtiä, joilla riittää töitä.