14 000 lapselle maksuton päivähoito – nämä 20 kuntaa ovat mukana

Kuvituskuva. Arkisto

Aapo Siippainen

Lähes 14 000 viisivuotiasta pääsee syksyllä maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin.

Kokeilussa ovat mukana Helsinki, Kirkkonummi, Harjavalta, Forssa, Miehikkälä ja Vironlahti yhdessä, Turku, Somero, Leppävirta, Mäntyharju, Kempele, Iisalmi, Kotka, Salo, Oulu, Jyväskylä, Liperi, Sonkajärvi, Kitee ja Taivassalo. Avustus myönnetään kaikille hakeneille 20 kunnalle.

Hallituksen tavoitteena on nostaa varhaiskasvatuksen osallistumisastetta ja edistää koulutuksen tasa-arvoa.

– Laadukas varhaiskasvatus vaikuttaa myönteisesti lapsen kasvuun, kehitykseen ja myöhempään oppimiseen. Se tasoittaa erilaisista kotitaustoista tulevien lasten lähtökohtia ja vähentää ennaltaehkäisevästi syrjäytymistä, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen perustelee kokeilun tärkeyttä.

– Kokeilulla voimme selvittää, miten maksuttomuus vaikuttaa 5-vuotiaiden varhaiskasvatukseen osallistumiseen ja vanhempien työssäkäyntiin. Lisäksi tutkitaan edellytyksiä esiopetuksen laajentamiseen 5-vuotiaisiin, Grahn-Laasonen sanoo.

Ministeri pitää arvokkaana sitä, että mukana on erikokoisia kuntia aina suurista kaupungeista pieniin, maantieteellisesti kattavasti eri puolilta Suomea. Kokeilun piiriin tulee hakemuksissa esitettyjen arvioiden mukaan yli 13 800 lasta vuosina 2018–2019. Kun vuonna 2013 syntyi noin 58 100 lasta, heistä kokeilun piirissä olisi 23,8 prosenttia.

– Kokeiluun osallistuvat kunnat ovat päättäneet lähteä ja pääsevät edelläkävijöinä kehittämään 5-vuotiaiden maksutonta varhaiskasvatusta. Uskon, että tämä lapsiystävällinen päätös kantaa pitkälle, Grahn-Laasonen sanoo.

Varhaiskasvatuksen maksuttomuuskokeilua on tarkoitus jatkaa vuosina 2019–2020. Sitä koskeva avustushaku suunnitellaan avattavaksi syksyllä 2018.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu