Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rikospoliisi täyttää vapaa-ajan harrastuksilla

Ilkka Vainikka toimii tutkinnanjohtajana Kaakkois-Suomen poliisilaitoksella. Rikospoliisin työtä tekevä Vainikka sanoo, että työ on usein henkisesti raskasta ja erilaiset vapaa-ajan harrastukset, joita Vainikalle on kertynyt, ovat hyvää vastapainoa virkatyölle.

–Eivät nuo työasiat yleensä mukavia ole. Kun ihminen meille soittaa, hänellä yleensä on joku hätä, Vainikka selvittää.

Vainikka myöntää, että hän on käyttänyt ja käyttää edelleen erilaisiin vapaa-ajan harrastuksiin paljon aikaa. Niin paljon, että joskus hänen on ollut pakko kysyä itseltään, kuinka hyvin kaikki tehtävät pystyy hoitamaan.

Urheilu on aina ollut Vainikalle tärkeä asia. Kun pelaaminen loppui, Vainikka lähti pienen tauon jälkeen mukaan erotuomaritoimintaan. Se vei miehen kokonaan.

–Pelasin vuoden kiekkoa SaiPassa ja toisen PePossa. Sen jälkeen siirryin jää- ja jalkapalloon. Pelaaminen loppui, kun lähdin poliisikouluun. Halusin kuitenkin olla mukana ja otin pillin käteen.

Kysymykseen, mikä saa ihmisen siirtymään kaiken kansan arvostelun kohteeksi, Vainikalla on selkeä vastaus.

–Jos kyvyt eivät riitä pelaajaksi, erotuomarina saa yhden mahdollisuuden pysyä lajissa sisällä. Se on tärkein syy, vaikka mukana täytyy olla myös jonkinlainen halu olla jollain tavalla esillä. Raha ei voi olla syy ja myönnettävä on, että erotuomarin pitää olla vähintään kevytmielinen hullu, sillä niissä hommissa tulee aina ”paskaa niskaan” teet sitten työsi kuinka hyvin tahansa.

Vainikka ehti tuomaroida jääpalloa ylimmällä sarjatasolla 17 vuotta, niistä kymmenen vuotta kansainvälisenä tuomarina. Jalkapallon erotuomarina meni vielä hiukan kauemmin ja 20 vuoden jälkeen Vainikka siirtyi suoraan Palloliiton erotuomaritarkkailijakurssille.

–Erotuomaritarkkailijana ja otteludelegaattina toimin edelleen. Ei sitä voinut kotiin jäädä, Vainikka naureskelee.

Jääpalloerotuomarin töiden jättämisen jälkeen Vainikka ei kokonaan päässyt lajista eroon. Kun yksi asia jäi, seuratoiminta tuli kuvaan mukaan. Niinpä Vainikka Veiterän varapuheenjohtajana pääsi tänä vuonna paikan päällä nauttimaan Suomen mestaruudesta.

–Voitto oli tärkeä seuralle ja pelaajien lisäksi myös kaikille niille, jotka ovat työtä seuran eteen tehneet. Ei se henkilökohtainen asia minulle ollut, mutta oli totta kai oli hienoa kokea se itse.

Loputtomasti Vainikka ei aio urheilussa aktiivisesti mukana olla. Hän toteaakin miettineensä asiaa vakavasti ja jatkaa, että tietyt harrastukset pysyvät.

–Metsästys ja kalastus sekä raviurheilun seuraaminen. Ne tulevat jäämään. Katsotaan kuinka kauan tuota yhdistystoimintaa jaksaa. En minä mikään nuori poika enää ole.

Vainikka naureskelee, että jotkut pitävät häntä varmasti viattomien eläimien tappajana.

–Syksyllä aina kaksi viikkoa lomaa. Se aika menee metsästyksessä.

Käytännössä Vainikan harrastukset ovat pitäneet hänet tehokkaasti pois kotoa. Haasteita se on koko perheelle asettanut ja monet yhteiset menot ovat jääneet tekemättä.

–On siellä ollut päiviä, jolloin olisi ollut jotain muuta. Aika usein olen kuullut kommentin, että ei voi kun isällä on jotain muuta.

–Hyvin minua on kotona ymmärretty. Ei sitä voi kiistää.

Juttua korjattu 22.3. 14:08: Kuva muutettu