MTV: Pahoinpitelyn merkkejä vai pigmenttimuutos? Lapsen "mongoliläiskät" ovat johtaneet jopa tekemisiin poliisin kanssa

Kuvituskuva. Teemu Vestovuo

toimitus

Nina Epien Maximiliano-nimisellä poikavauvalla ilmeni kehossaan tummempia alueita, jotka muistuttivat hyvin paljon mustelmia. Ilmiö ei ollut äidille tuttu, mutta lapsen kamerunilainen isä tiesi, mistä on kyse.

"Seurailen paljon multikulttuuristen perheiden sivustoja, blogeja ja ryhmiä ja niiden kautta löysin itsekin nimen tälle pigmenttimuodostukselle sattuman kaupalla", Epie kertoo MTV:n haastattelussa.

Kyseessä on niin sanotut mongoliläiskät (Mongolian Spots), jotka ovat yleisiä aasialaista ja afrikkalaista syntyperää oleville lapsille. Pigmenttimuutoksia nähdään myös suomalais-afrikkalaisilla lapsilla.

Neuvolatädille läiskät olivat tuttu asia. Epie on huolissaan siitä, millaisia ajatuksia läiskät voivat aiheuttaa. Hän on kuullut, että jotkut ovat joutuneet pahimmissa tapauksissa tekemisiin poliisin kanssa.

"Ymmärrän kyllä, jos joku ilmoituksen tekisi – lapseen kohdistuva väkivalta on aina vakava asia, joka vaatii puuttumista. Nämä pigmenttijäljet näyttävät toisilla hyvinkin paljon mustelmilta ja varmasti voivat herättää huolen. Siksi onkin hyvä, että neuvolassa ja lapsen papereissa on mustaa valkoisella todistamaan, ettei syytä huoleen ole", Epie toteaa.

THL ohjeistaakin, että epäselvässä tapauksessa esimerkiksi neuvolassa havaittu ihomuutos voidaan kuvata ja mitata. Sen jälkeen sovitaan kontrollikäynti viikon kuluttua, jolloin voidaan tarkistaa mahdolliset muutokset iholla. Tässä ajassa mustelmat häviävät iholta, pigmenttimuutos ei.

Kahden kulttuurin perheet yleistyvät, joten ilmiö tulee luultavasti suuren yleisön tietoisuuteen vähitellen Suomessakin.

Lähde: MTV

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu