Lappeenrannan rumimmaksi äänestetty rakennus vedetään maan tasalle

Jos kaikki suunnitelmat toteutuvat, Koulukatu 10:n kiinteistö poistuu kaupunkikuvasta reilun vuoden kuluttua. Ari Toivonen

ari.toivonen@media.fi

Useammassa äänestyksessä Lappeenrannan rumimmaksi rakennukseksi valittu Koulukatu 10 odottaa purkupäätöstä. Seurakuntayhtymän talousjohtaja Kari Virtanen sanoo, että seuraavan reilun vuoden aikana talo tyhjenee kokonaan.

Koulukatu 10:n tyhjeneminen liittyy kiinteistöpäällikkö Teijo Kankkusen mukaan parhaillaan peruskorjauksen alla olevan Koulukatu 12 remontin valmistumiseen.

– Urakkasopimuksen mukaan remontin pitäisi olla valmis tammikuussa 2019. Sen jälkeen ainakin taloushallinto, kiinteistötoimisto ja keskusrekisteri siirtyvät Valtakadulta sinne.

Hallinnollisten toimintojen siirtäminen tyhjentää Valtakatu 38:n kolmannen kerroksen. Sinne tulee Lappeenrannan seurakunnan tilat ja Virtanen sanookin, että sen jälkeen Lappeen ja Lappeenrannan seurakuntien toiminnalliset tehtävät sijaitsevat yhdessä talossa.

Virtasen mukaan Koulukatu 10 kiinteistö on selvässä vajaakäytössä. Ovet talossa suljetaan lopullisesti kesäkuussa 2019.

– Talon sulkemisella ei ole mitään vaikutusta toimintoihimme. Tiloista käytössä on tällä hetkellä vain noin 20 prosenttia. Ja siinä laskussa on jo talossa sijaitseva liikuntasali mukana. Talon ylläpidon nettokustannus on vuodessa noin 200 000 euroa.

Purettava kiinteistö on Virtasen mukaan toiminnallisesti erittäin huono.

– Ja on se vielä kaiken lisäksi hirvittävän ruma, Virtanen toteaa.

Seurakuntayhtymällä on selkeät suunnitelmat Koulukadulle tulevan uuden rakennuksen koosta. Virtasen mukaan tavoitteena on rakentaa asuin- ja liikekiinteistö, joka jäisi seurakunnan omistukseen.

– Kun verotulot pienenevät, jatkuva vuokratulo korvaisi sitä kehitystä. Meidän pitäisi saada taloon 5 000 kerrosneliötä. Silloin meillä olisi varaa pitää se itsellämme. Jos rakennusala jää pienemmäksi, meidän ei kannata tehdä sitä itse.

Kaupungin virkamiesten mielestä tavoite on liian suuri ja Kankkunen toteaa, että tällä hetkellä toiveet heidän suunnittelemastaan rakennuksesta eivät saane kaupungin hyväksyntää.

– Meillä on kaupungin kanssa asiasta näkemysero. Kaupunki puhuu Raatihuoneesta, mutta emme me ymmärrä sitä, kuinka hyvin suunniteltu uusi talo laskisi Raatihuoneen arvoa. Tavoitteemme on saada uudisrakennukseen viisi -  kuusi kerrosta. Kaupunki puhuu kolmesta kerroksesta. Se tarkoittaisi noin 3 400 kerrosneliötä.

Virtanen sanoo, että he katsovat asiassa seurakunnan etua. Hän perää eri osapuolten tasa-arvoista kohtelua.

– En ymmärrä, miksi meidän rakennusoikeutta rajoitettaisiin, kun ihan naapuriin kuusi kerrosta on mahdollista rakentaa. Ja täällä puhutaan keskustan tiivistämisestä.

Seurakuntayhtymä haki Koulukatu 10:lle purkulupaa jo vuonna 2012. Kankkunen muistelee, että maaliskuusta 2013 kaupungilta on vastaus, jossa sanotaan, että ennen purkuluvan myöntämistä heillä pitää olla suunnitelma uudisrakennuksesta. Siitä asia ei ole edennyt.

Kankkusen mukaan nykyisen rakennuksen peruskorjaaminen on mahdoton vaihtoehto. Korjaaminen maksaisi jopa kymmenen miljoonaa euroa ja senkin jälkeen käytettävissä olevia tiloja olisi noin 2 500 kerrosneliötä.

Tuloja seurakunta on saamassa tulevaisuudessa myös Kaislarannasta. Kaupunki aloittaa Kankkusen mukaan siellä aikaisintaan loka - marraskuussa infran rakentamisen.

– Jos aikataulu pitää, tonttien myynti voidaan aloittaa keväällä 2019. Kova kysyntä niillä on jo ollut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu