Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Subwayn ja Kotipizzan työntekijät jäivät ilman minimipalkkaa – näitä muutoksia sadat ravintolat joutuvat nyt tekemään

Subway, Kotipizza ja sadat muut Etelä-Suomen ravintolat ovat maksaneet osalle työntekijöistään liian pientä palkkaa. Yle selvitti, että isojen ravintolaketjujen työoloista löytyy paljon puutteita. Tiedot käyvät ilmi Etelä-Suomen aluehallintoviraston raporteista.

Yle kertoo, että esimerkiksi Kotipizzassa yhdelle työntekijälle oli maksettu 9,5 euroa tunnilta, vaikka pienin työehtosopimuksen mukainen tuntipalkka on 10,06 euroa. Palkka on siis yli viisi prosenttia liian pieni. Kotipizza-ketjun mukaan vastuu palkanmaksusta on yrittäjillä. Kotipizza vastasi aville, että yrittäjien tulee korjata palkkaamisen epäkohdat.

Eniten työoloihin ja palkkaukseen liittyviä puutteita oli Subwayn ravintoloissa. Yle kertoo, että eräästä Subwayn ravintolasta löytyi muun muassa luvatonta työvoimaa. Burger King on saanut huomautuksen rempallaan olleesta työterveyshuollosta ja vaarallista työympäristöstä, jossa keittiön lämpötila oli noussut liian korkeaksi.

Työympäristön puutteista eniten merkintöjä kertyi S-Ryhmälle. Yle uutisoi, että avin tarkastajat tekivät merkintöjä muun muassa wc-tiloista löytyneistä huumeneuloista ja sotkuisista ravintoloiden takahuoneista.

Subwayn mukaan se on korjannut kaikki avin osoittamat puutteet. S-Ryhmän mielestä työturvallisuus sen toimipaikoissa on ollut hyvällä tasolla. Myös Burger Kingeistä vastaava Restel-ketju on luvannut tarttua epäkohtiin.

Yle kertoo, että vain noin 15 prosenttia tarkastetuista kahviloista ja ravintoloista selvisi viime vuonna Etelä-Suomen aluehallintoviraston tarkastuskäynnistä ilman mitään huomautuksia.