Poliisikin kauhistui nuorten pelleilyä hautausmaalla – "Omaisiin tällainen touhu sattuu ja lujaa"

Jari Pietiläinen

Poliisi on kiinnittänyt huomiota nuorten viimeaikaiseen toimintaan hautausmailla. Sosiaalisessa mediassa leviää nyt kuva, jonka kohdalla virkavalta pohtii, täyttääkö se hautarauhan rikkomisen ehdot.

Kyseisestä tapauksesta kertoo Lapin poliisilaitoksen viestintäpäällikkö Henna Kelloniemi, joka näki häntä inhottaneen kuvan viime viikolla.

– Snapchatissa minulle lähetettiin ruutukaappaus kuvasta, joka oli levinnyt käsittääkseni nopeasti ja laajalle nuorison keskuudessa. Kuvassa henkilö makaa haudalla, Kelloniemi kertoo Facebook-päivityksessään.

– Hän on asettunut siihen katse ylöspäin, kädet rinnalla, polvet koukussa. Käsiensä välissä hän pitää kaunista ruusua, jonka on ottanut kuvasta päätellen omaisen haudalle tuomasta kimpusta. Kimppu näyttä siltä, että on aivan vastikään tuotu. Pysäyttävä kuva, mutta aivan eri tavalla kuin kuvan henkilö ehkä itse odotti.

Kelloniemen näkemässä kuvassa on peitetty vainajan hautakivessä oleva nimi.

– En tässä vaiheessa tiedä, oliko se peitetty alkuperäisessä kuvassa myös. Kuvan julkaisijankaan nimeä ei minulle tulleessa versiossa näkynyt mutta ei ole vaikeasti selvitettävissä. Luulen ymmärtäväni häntä, mutta en ymmärrä tapaa, jolla hän tuo asiansa julki.

Poliisi muistuttaa, että hautarauhan rikkominen on rikos, puhumattakaan siitä, miltä haudassa lepäävän omaisista mahtaa tuntua tuollaisen kuvan nähdessään.

– Kuolonkolareiden ja muidenkin poliisitehtävien kuvat leviävät somessa salamannopeasti. Ja jotakuta asianosaista se aina sattuu. Lujaa. Mutta kuvan julkaisijaahan se ei kiinnosta, sillä hän vaan odottaa, että jokin hänen julkaisunsa saisi paljon huomiota, jakoja ja tykkäyksiä, Kelloniemi paheksuu.

Kaikesta huolimatta Kelloniemi on hyvin huojentunut siitä, että kuva tuli poliisin tietoon.

– On ihmisiä, jotka välittävät ja haluavat vahvistuksen sille ajatukselleen, että tämä ei ole oikein. Onneksi kuvan päälle lisätyistä kommenteista näkee, että nuoret itse ovat tuominneet asian vääräksi. Moni oli sitä mieltä, että kuvan jakaminen oli epäkunnioittavaa ja törkeää.

Kuva-asia on nyt poliisilla selvittelyssä ja asioiden edetessä selviää, mikä on kuvan ottamisen tarina ja täyttääkö teko rikoksen tunnusmerkit.