Joutsenoon rakennetaan uusi koulukeskus – Riskejä löytyi niin alapohjasta, yläpohjasta kuin ulkoseinistä

Koulu Joutsenon jättihankkeen hintalappu on 22,6 miljoonaa euroa.

Koulutyö jatkuu Joutsenon koulukeskuksessa toistaiseksi entiseen malliin. Lappeenrannan Toimitilat Oy:n toimitilajohtaja Katri Tolvasen mukaan tarkoitus olisi jatkaa koulunkäyntiä rakennuksessa vielä ensi lukuvuosi. Tuija Horttanainen

Mari-Anna Rossi

Joutsenon koulukeskus on päätetty purkaa. Toistaiseksi purkamisajankohtaa ei ole päätetty, mutta uuden koulun rakentamisen käynnistyminen ajoittuisi näillä näkymin syksylle 2019 tai keväälle 2020 riippuen väistötilaratkaisusta. Rakennus voitaisiin ottaa käyttöön riippuen rakentamisen aloituksesta joko elokuussa 2021 tai tammikuussa 2022.

Tällä hetkellä hankkeessa on menossa suunnittelijoiden kilpailutusvaihe. Koulutyö jatkuu olemassa olevassa koulurakennuksessa normaalisti vielä ensi lukuvuoden ajan.

Koulussa on havaittu sisäilmaongelmia, ja tilakeskuksen vuosi sitten teettämässä kuntotutkimuksessa löytyi useampia riskirakenteita. Riskejä löytyi niin alapohjasta, yläpohjasta kuin ulkoseinistä. Lasten ja nuorten lautakunta linjasi, että olemassa oleva koulu puretaan ja sen tilalle tehdään uudisrakennus, sillä rakennuksessa on mittavia peruskorjaustarpeita. Kädentaitojen tiloihin tehdään peruskorjaus.

—Olemme esittäneet uuden koulun rakentamista, koska se on kokonaistaloudellisesti järkevin ratkaisu, sanoo Lappeenrannan Toimitilat Oy:n toimitilajohtaja Katri Tolvanen.

Koulukeskuksen rakennuskustannusarvio on 18,8 miljoonaa euroa. Kaupunkikonsernin vuoden 2018 talousarviossa on varauduttu hankkeen kustannuksiin siten, että vuodelle 2018 on budjetoitu 0,5 miljoonaa euroa, vuodelle 2019 kuusi miljoonaa euroa, vuodelle 2020 kymmenen miljoonaa euroa ja vuodelle 2021 yhteensä 6,1 miljoonaa euroa. Lisäksi tulee katettavaksi nykyisen koulurakennuksen purkamisesta noin 0,9 miljoonan euron kustannukset. Kalustamisen ja varustamisen hankintakustannukset ovat puolestatoista kahteen miljoonaa euroa.

Hanke tulee olemaan Lappeenrannan yksi merkittävimmistä koulurakennushankkeista. Uudesta koulurakennuksesta tulee olemassa olevaa Joutsenon koulukeskusta suurempi, sillä sinne sijoittuvat myös Parjalan, Ravattilan ja Kesolan oppilaat. Koulu mitoitetaan 730 oppilaalle. Tavoitteena on rakentaa uuteen koulukeskukseen nykyaikainen oppimisympäristö. Rakennusmateriaalina on kaavailtu käytettävän ainakin jossain määrin puuta, ja energianlähteenä aurinkoenergiaa.

Syksyllä 2017 käyttöön otettu päiväkoti-tilaelementti jää toistaiseksi käyttöön. Päiväkodin tilaelementit on vuokrattu vuoteen 2022 asti. Nykyinen päiväkoti tullaan säilyttämään, eikä se Tolvasen mukaan vaadi korjauksia tässä vaiheessa.

—Koulukeskuksen suunnittelun yhteydessä varaudutaan päiväkodin laajentamiseen myöhemmin, Tolvanen sanoo.

Koulukeskuksen budjetti

Rakennuskustannusarvio 18,8 miljoonaa euroa.

Kustannukset jaetaan neljälle vuodelle.

Lisäksi tulee katettavaksi nykyisen koulurakennuksen purkamiskustannukset noin 0,9 miljoonaa sekä kalustamisen hankintakustannukset noin 1,5–2 miljoonaa euroa.

Kokonaiskustannusarvio on 22,6 miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu