Papit eivät vihi samaa sukupuolta olevia Etelä-Karjalassa

Kirkko   Tasa-arvoinen avioliittolaki ei ole saanut kirkkoa muuttamaan kantaa.

Samaa sukupuolta olevien pariskuntien ei ole mahdollista saada kirkollista vihkimistä Etelä-Karjalassa. Marika Hiltunen

Mari-Anna Rossi

Lappeenrannassa ja Imatran seudulla samaa sukupuolta olevia on vihitty kaikkiaan kymmenkunta. Noin puolet näistä vihkimisistä on ollut sellaisia, joissa aiemmin rekisteröity parisuhde on muutettu avioliitoksi pelkällä ilmoituksella. Kaikki vihkitoimitukset ovat tapahtuneet maistraatissa, sillä kirkollista vihkimistä ei näillä kulmakunnilla ole mahdollista saada.

Seurakuntien kanta on yksimielinen: Kaikki papit ovat sitoutuneet piispainkokouksen ja oman piispansa linjauksiin, eikä sooloilijoita suvaita.

– Kirkkolaissa, kirkkojärjestyksessä ja kirkkokäsikirjassa määritellään avioliitto miehen ja naisen väliseksi liitoksi. Tämä ymmärrys avioliitosta nousee Jumalan sanasta, Raamatusta, huomauttaa seurakuntapastori Ari Mäkelä Rautjärven seurakunnasta.

Lappeenrannassa, Imatralla ja Ruokolahdella periaate on sama, eivätkä samaa sukupuolta olevat ole seurakuntien mukaan edes tiedustelleet mahdollisuutta saada kirkollista vihkitoimitusta.

– Ruokolahden seurakunnan papit ovat käytettävissä ainoastaan kirkkokäsikirjan mukaisiin toimituksiin, vahvistaa Ruokolahden seurakunnan kirkkoherra Leena Haakana

Tasa-arvoinen avioliittolaki tuli voimaan 1. maaliskuuta 2017. Vaikka lain voimaan astumisesta on vierähtänyt jo reilu vuosi, ovat kirkon ja yhteiskunnan kannat yhä kaukana toisistaan.

– On hyvä, että yhteiskunta kohtelee tasa-arvoisesti kaikkia ihmisiä. Kirkko ja yhteiskunta ovat kuitenkin kaksi erillistä toimijaa, joilla on erilaiset arvopohjat ja näkemykset tietyistä asioista. Pappina sitoudun kirkon oppeihin, ja toimin sekä kirkon tradition että kirkolliskokouksen ja oman piispamme linjauksen mukaisesti, huomauttaa Lappeenrannan seurakunnan kirkkoherra Mika Lehtola

Hänen mukaansa papiston keskuudessa pidetään itsestään selvänä sitä, että piispan linjauksia kunnioitetaan ja niiden mukaisesti toimitaan.

– Olisi aika erikoista, jos piispan sanaa vastaan toimittaisiin kirkossa. Silloin pitäisi miettiä, olisiko joku muu parempi paikka työskennellä, kuin kirkko. Jos pappi kuitenkin toimittaisi vihkimisen säännöistä huolimatta, niin on kapitulin käsissä, miten siihen suhtauduttaisiin.

Lehtolan mukaan kaikki ihmiset ovat kuitenkin seksuaalisesta suuntautumisestaan huolimatta tervetulleita kirkkoon.

– Seurakunnalla on ajatus, että kaikkia ihmisiä pitää tukea ja arvostaa, vaikka heidän omat ratkaisunsa eivät olisikaan kirkon ihanteiden mukaiset. Jännitteiden kanssa on vain pystyttävä elämään.

Tasa-arvoinen avioliittolaki

Eduskunta hyväksyi joulukuussa 2014 avioliittolain muuttamisen niin, että samaa sukupuolta olevat parit voivat jatkossa solmia avioliiton. Laki tuli voimaan 1.3.2017.

Avioliitto solmitaan joko kirkollisella vihkimisellä tai siviilivihkimisellä.

Vihkimisoikeudellisilla rekisteröidyillä uskonnollisilla yhdyskunnilla on oikeus uskonnonvapauslain perusteella päättää, keitä ne vihkivät avioliittoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu