Vappu vaatii rennot tarjoilut kuplivan tunnelman takaamiseksi – Katso kivat vinkit nakkikierteille, sillipiirakalle ja karkkipoppareille

RUOKA Vappuruokien kokkaajan kannattaa ottaa oikopolkuja, ja ostaa ainakin osa juhlaherkuista valmiina.

Suosionsa vuosikymmenestä toiseen säilyttävät nakkipiilot saavat vapun kunniaksi uuden ilmeen, kun taikina kieputetaan suikaleeksi leikattuna nakin ympärille. Tiina Kovanen-Bergman

Crista Lassfolk-Feodoroff

Vapun karnevaalitunnelmaan pääsy edellyttää kotikokilta helppoja valintoja, jotta juhliminen ei mene lieden äärellä seisoskeluksi.

Riippumatta siitä, onko kestien pääpaino aattoillan juhlassa vai vasta vappupäivän brunssilla, tai molemmissa yhtä paljon, on vappuna tapana tarjota sekä suolaista että makeaa.

Perinneruokia vapun osalle on hankala nimetä. Toisten mielestä vappuun kuuluu ehdottomasti kalapainotteinen noutopöytä, toiset vannovat nakkien ja perunasalaatin nimeen.

Jos sää suosii ja vappua saadaan viettää kevätauringossa, on grilliruoka taatusti hyvä valinta sekin.

Tärkeintä on rento vapputunnelma ja sitä saa kattaukseen hetkessä, kun heittää pöydälle tai piknikviltille serpentiiniä teemaa tuomaan.

Eniten syödään munkkeja, nakkeja ja perunasalaattia.”

Vaikka ylivoimaisia vapun ruokasuosikkeja ei ole, joitain perinneherkkuja meiltä sentään löytyy. Yhdeksän suomalaisten suosikkiruokaa ja -juomaa vapun herkutteluun nimettiin muutama vuosi sitten Suomalaisen Työn Liiton teettämässä tutkimuksessa.

Vappuaaton suosituimmat elintarvikkeet olivat järjestyksessään sima (63%), munkit (54%), nakit (49%), perunasalaatti (46%), kuohujuomat (41%), tippaleivät (23%), lihapullat (16%) ja sillit (13%).

Huomattavaa on, että kaikki mainitut tarjoilut voi ostaa vaivattomasti valmistuotteina, kuten moni tekee.

Kotitekoisina eniten vaivannäköä vaativat munkit ja tippaleivät, mutta usein ne ovat samalla juhlaan kuuluva ohjelmanumero.

Nakkeja moni syö vaikka sellaisenaan. Juhlavaa twistiä niihin saa, kun kiepauttaa nakkien ympärille voitaikinaa. Lopputulos on serpentiinimäisen hauska ja maultaan samanlainen kuin vanha kunnon nakkipiilo.

Alkoholi kuuluu tiiviisti vapunviettoon: Alkon myynti kasvoi vapun alla viime vuonna noin 55 prosenttia.

Kuohuviinejä ja samppanjaa ostettiin vappuviikolla 446 000 litraa. Prosentuaalisesti kuohuviinien myynti kasvoi vappuviikolla 510 prosenttia ja samppanjoiden 291 prosenttia.

Kuplajuoman kaveriksi sopii mainiosti suolainen silli, joka käy yllättävän hyvin myös piirakantäytteeksi. Kun piirakkaan lisää sillin lisäksi keitettyä perunaa ja kananmunaa, saa siitä niin ruokaisan, ettei se välttämättä kaipaa seurakseen kuin korkeintaan salaattia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu