Etelä-Karjalaan nousee maan suurin puukoulu

KOULUVERKKO Imatran kaupungin maaliskuussa ottama aikalisä hankkeen kilpailutuksessa poiki miljoonien hyödyn.

Tältä Mansikkalaan tuleva uusi koulukeskus tulee näyttämään. YIT Talo Oy

toimitus

Imatran valtuusto valitsi viime viikolla Mansikkalan koulukeskuksen toteuttajaksi YIT Talo Oy:n. Kiinteistön arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto Perko.

Valinta merkitsee sitä, että Imatra rakentaa Suomen suurimman puukoulun, jonka hyötyala on noin 11 000 neliötä. Investointi toteutetaan elinkaarihankkeena eli rakentaja vastaa 20 vuotta kiinteistön ylläpitohuollosta.

– Nyt saamme nykyaikaiset tilat samoilla vuosikustannuksilla kuin vanhat. Tämä on aidosti merkittävä laatuhyppy ilman hintaloikkaa. Vuoden mittaisen suunnitteluprosessin aikana olemme tehneet valtavan paljon työtä omien ammattilaistemme ja yritysten kanssa, hyvinvointijohtaja Hanna-Kaisa Ellonen iloitsee.

Uusi koulukeskus tulee yleisilmeeltään olemaan valoisa ja sisäilmaltaan terve monitoimikiinteistö, johon sijoittuvat perusopetuksen ohella toiminnat vauvasta vaariin.

Tiloja tulevat käyttämään myös neuvola, varhaiskasvatus, lukio, työväenopisto, nuorisopalvelut, oppilashuolto ja kolmas sektori eli yhdistykset.

– Valittu suunnitelma vastaa parhaiten alun perin asetettuihin toiminnallisiin vaatimuksiin. Se on tilatehokas ja neliöt ovat muunneltavissa käyttäjien tarpeiden mukaan, toteaa kouluhankkeiden ohjausryhmän ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen (kok.).

Uuden kiinteistön suunnittelua on ohjannut vahvasti pedagogiikka.

– Suunnitteluryhmän työn tuloksena Mansikkalaan rakentuu oppimisympäristö, joka vastaa erinomaisesti tulevaisuuden oppimisen ja hyvinvoinnin tarpeisiin. Varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen sekä lukiokoulutuksen yhtenäinen kokonaisuus tarjoaa saumattomaan oppimispolun, projektipäällikkö Mari Routti kiittelee.

Suunnittelussa on kiinnitetty erityishuomiota myös esteettömyyteen, äänimaailman hallintaan, opetustilojen määrään ja muunneltavuuteen, eri-ikäisten lasten turvallisuuteen sekä pihan aktiviteetteihin.

Vaikka koulu on iso, siellä on omat tilat sisäänkäynteineen eri-ikäisille.

Tarjouksia kaupunki sai neljältä yritykseltä. Investoinnin hankinta-arvo on enimmillään 45 miljoonaa euroa.

Tarjouskilpailu toteutettiin kilpailullisena neuvottelumenettelynä. Neuvottelut aloitettiin kesällä 2017. Tarjouskilpailu päättyi maaliskuussa.

Tuolloin Imatra päätti ottaa aikalisän, koska kilpailun lopputulos oli johtamassa liian kalliiseen ratkaisuun. Kuukauden aikalisän tuloksena kustannuksia pystyttiin laskemaan, kun hankkeesta erotettiin omaksi projektiksi purkutyö ja elinkaarimallin kustannuksia tarkistettiin.

Myös urakkakilpailuun osallistuneet yritykset esittivät omia kustannustehokkuutta lisääviä muutoksiaan suunnitelmiin. Lisäksi päätettiin siirtää työväenopiston toiminnot Tainiontalolta Mansikkalaan, jolloin kustannustehokkuus parani.

Merkittävin vaikutus vuosikustannuksiin oli investoinnin siirtämisellä kaupungin omaan taseeseen ja investoinnin aiempaa pidempi poistoaika.

– Aikalisällä ja uudella tarkastelulla saatu hyöty oli useita miljoonia euroja, Helminen toteaa.

Aikalisällä ei ole vaikutusta kiinteistön valmistumiseen. Uusi koulukeskus on määrä ottaa käyttöön vuonna 2020.

Vanhemmille ja kaupunkilaisille suunnitelmia esitellään 2.5. kello 18 Sampon auditoriossa (Koulukatu 5).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu